Zinku është një mineral thelbësor që luan një rol jashtëzakonisht të rëndësishëm në ruajtjen e shëndetit të njeriut.

Është një nga mineralet kyçe të nevojshme për funksionimin normal të organizmit dhe sistemit imunitar dhe gjendet pothuajse në çdo qelizë të trupit. Zinku është i pranishëm në trup në sasi të vogla, por ka një gamë të gjerë funksionesh të rëndësishme për trupin.

Nëse vëreni se ndiheni të sëmurë ose keni probleme të tjera, mund të mos merrni mjaftueshëm zink.

Këta janë treguesit më të zakonshëm të mungesës së zinkut në trup.

Imuniteti i dobët

Zinku luan një rol kyç në funksionimin e sistemit imunitar dhe mungesa e zinkut mund të çojë në infeksione të ndryshme, shërim të ngadalshëm të plagëve dhe rritje të ndjeshmërisë ndaj sëmundjeve, raporton Health Shots.

Humbje e oreksit

Një nga shenjat e hershme të mungesës së zinkut është ulja e oreksit. Humbja e oreksit mund të çojë në humbje të paqëllimshme të peshës dhe kequshqyerje nëse nuk zbulohet dhe trajtohet në kohë.

Rënia e flokëve

Mungesa e zinkut mund të rezultojë në hollimin e flokëve dhe në disa raste, rritjen e humbjes së flokëve. Kjo ndodh sepse ka mungesë të zinkut, i cili është i nevojshëm për mbajtjen e folikulave të flokëve të shëndetshëm dhe stimulimin e rritjes së flokëve, përcjellë Index.hr.

Problemet e lëkurës

Një sasi e pamjaftueshme e zinkut në trup mund të shkaktojë probleme të ndryshme të lëkurës, si thatësi, skuqje, akne apo edhe ekzemë. Nivelet adekuate të zinkut ndihmojnë në parandalimin e kësaj duke ndihmuar në ruajtjen e integritetit të lëkurës.

Funksion i dobët njohës

Zinku është një neurotransmetues i rëndësishëm në trup, dhe kjo është pikërisht arsyeja pse mungesa e zinkut mund të ndikojë negativisht në aftësitë njohëse. Simptomat mund të përfshijnë vështirësi në përqendrim, probleme me kujtesën dhe ndryshime në sjellje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here