HISTORI/ARKEOLOGJI

Si u shndërrua Athina nga Pellazge në Greke

Straboni na tregon se si e morën grekët, Athinën pellazge! Asnjë provë e vetme nuk është pranuar deri më sot…

12 hours ago

Zbulimet që identifikojnë ilirët

Cila ishte kultura, veshja, vallet e mënyra e jetesës, që i dallonte ilirët nga kolonët grekë e romakë? Si dallohen…

17 hours ago

“Vramëni, por gjakun mblidhmani për bojë që të shkruajnë fëmijët tanë”

114 vjet më parë, me 12 shkurt 1905, u vra i goditur me thikë Papa Kristo Negovani, një nga priftërinjtë…

18 hours ago

Emrat e 8.414 shqiptarëve që luftuan në ushtrinë Amerikane në Luftën e Parë dhe të Dytë Botërore!

Studiuesi Viron Prodani, në vijim të librave të tij për emigracionin shqiptar në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, ka sjellë…

18 hours ago

Mbi besimet dhe mitologjinë ilire

Moikom Zeqo Karl Patsch (1895-1945) ishte arkeolog dhe historian austriak. Qe drejtor i Muzeut të Bosnje-Hercegovinës deri në 1918 dhe…

18 hours ago

Kultura Ilire. Njësia dhe veçantitë kulturore lokale

Kultura ilire u formua me tiparet e saj karakteristike që e dallojnë nga kulturat e popujve fqinjë në periudhën e…

19 hours ago

Si përfundojnë pandemitë/ Një vështrim mbrapa në histori

Mark Honigsbaum – The Guardian Më 7 shtator 1854, në mes të një epidemie të furishme kolere, mjeku John Snow…

2 days ago

Shqipëria e Katër Vilajeteve, ka qenë dhe do të mbetet Shqipëria e Madhe, etnike dhe historike

Shkruan: Ahmet Qeriqi Shqipëria e Katër Vilajeteve, ka qenë dhe do të mbetet Shqipëria historike, Shqipëria ( e pushtuar) e kohës…

2 days ago

“Çerçizi u tregua një dragua në këtë luftë. Ai replikonte me ushtarët. Jemi bijtë e Skënderbeut dhe nuk jepemi,..” – Mihal Grameno: Kryengritja Shqiptare

“Çerçizi u tregua një dragua në këtë luftë. Ai replikonte me ushtarët. Jemi bijtë e Skënderbeut dhe nuk jepemi, por…

2 days ago

Kush është shqiptari që refuzoi dy herë postin e mbretit të Shqipërisë

Kush ishte Xhelal Pashe Bushati? Njeriu qe dy here refuzoi fronin e Shqipërisë. Pinjolli i fundit i dinastisë shkodrane. Dhenderri…

2 days ago