6.1 C
Pristina
Thursday, December 7, 2023
Home KULTURË

KULTURË

Të urtë e fisnikë/Ashpërsi dhe hire të eposit të burrave malësor

  Ata i sheh me një vëmendje shastisëse siç shohin eksploratorët shenjat e deshifrimit të një harte të vjetër thesari. Jepesh dorëzënë para këtij rebusi,...

Kur studiuesi anglez zbulonte sekretet e shqiptarëve më 1922: Ja pse janë rraca më e fortë në botë

  Ka qënë studiuesi Auron Tare ai që pulbikoi një letër të rrallë të gjeneralit kanadez të Brigadës Dr. Frederik William Burnham i Ushtrisë Britanike...

“Kur âsht shpija ma s’ngushti?”-ja çfarë thoshte pleqnari Xhemajl Obrija

  KUR ÂSHT SHPIJA MA S’NGUSHTI? Xhemajl Obrija ish kanë shkue m’i pajtue ni gjak n’Nahije t’Pejës. Ai, si u dufke me i ra mrêna për...

“Thërret Prizreni mori Shkodër” – Historia e këngës dhe autorët e parë të saj

  Kjo këngë është simbol i bashkimit të shqiptarëve anembanë trojeve tona dhe jo vetëm. Ajo ka pompuar gjakun e trimave nëpër vena që të...

A e dini pse burrat shqiptarë e kanë zakon të shkëmbejnë duhan me njëri-tjetrin

  Ndërrimi i duhanit ka qenë gjithmonë një shenjë respekti i ndërsjelltë mes burrave shqiptar. Për burrat, të cilët kryenin detyra shoqërore me rëndësi si: pjesmarrja...

“Xhemajl Abria, kam’ nie që je ma trim se unë…” – Tregim i shkurtër për Xhemajl Abrinë

  Kish pas shkue ni burrë tek Xhemajl Abria, me pushkë n’krah dhe po e thirrë Xhemajl Abrinë te dera e shpisë. Po del Xhemajli...

“Shkenca” nuk ka dyshime: Gjuha shqipe, 6 mijë vite e vjetër, autoktone dhe që ende flitet…! (Shkrimi i plotë)

  Në një artikull të fundit të revistës “Science”, përmes të cilit me metoda të sofistikuara studiohet origjina e gjuhëve indoeuropiane dhe e gjuhës shqipe bashkë me...

“Martesat në djep” kalojnë kufinjtë shqiptarë

Kur Shqipëria ishte nën pushtimin e Perandorisë Osmane dhe malësite e veriut, Dukagjini dhe Mirdita ende ishin në luftë dhe nuk pranonin...

“Bashibozuku duke pushuar”, një shqiptar në tablonë e një mjeshtri serb

Kjo tablo është sinjifikim i një shkëlqimi dhe solemniteti i orientalizmit shqiptar në penelatën e një serbi të famshëm të pikturës realiste....

Përmendjet më të hershme për shqiptarët që nga Mihaelis Ataliates 1079-1080, Gjon Skilices, Niqifor Basilaku deri te Frère Brochard që flet për shqipen më...

Shqiptarët kanë hyrë në analet e historisë së dokumentuar në gjysmën e dytë të shekullit të njëmbëdhjetë. Vetëm në këtë periudhë mund...

Filmat e 2023-s që u bënë të famshëm para premierës

Muajt e fundit të vitit pritet të gjallërohen nga disa premiera ndërkombëtare filmash, për të cilët është diskutuar shumë, ende pa i...

Çfarë nënkupton teoria për prejardhjen josllave, etnogjenezën iraniane të serbëve, kroatëve dhe bullgarëve?

Abdulla Mehmeti Tre popujt më të mëdhenj, që e ndiejnë veten për sllavë të jugut (Jugosllavë), së paku deri...

Most Read

Zgjidhja për erën e keqe të hudhrës është pikërisht në frigoriferin tuaj

  Shumë njerëz janë të vetëdijshëm për vetitë e shëndetshme të hudhrës, por pavarësisht kësaj, ata shmangin ngrënien e saj për shkak të erës së...

Edhe pse dominojnë gjuhët sllave, Sanxhaku i Pazarit të Ri nuk është sllavizuar!

“Popullsia sllave, duke u shtrirë, i ka asimiluar dhe e ka shtyrë popullsinë autoktone ilire...Me rastin e pushtimit sllav të tokave ballkanike, një pjesë...

Çfarë duhet të dini për Kongresin e Dibrës të vitit 1909

Abdulla Mehmeti KONGRESI I DIBRËS, I ZGJIMIT TË NDËRGJEGJES KOMBËTARE PËR PAVARËSI NGA PERANDORIA OSMANE Kongresi i Dibrës, u mbajt më 23-28 korrik 1909, afër një...

Kush dhe si e ka shkruar historinë e popullit shqiptar?!

Abdulla Mehmeti Sapo filluan shqiptarët të zgjohen dhe veprojnë për interesat e veta kombëtare, duke qenë vetëdijshëm se një ditë do të shembet Perandoria Osmane,...