RETROSPEKTIVË

Shoferi i parë që u dënua me gjobë për tejkalim të shpejtësisë, ja sa km/h po voziste

Walter Arnold ka qenë duke drejtuar makinën “Arnold Benz Motor” Cariage, me 12 kilometra në orë në një rrugë në…

12 hours ago

Historia e mjekut shqiptar që shëroi mbi 700.000 pacientë, dhe u mjaftua vetëm me një “faleminderit”

Të gjithë shqiptarët i kanë njohur ose kanë dëgjuar për dy mjekët e famshëm popullorë, Cenin e Shijakut dhe Cenin…

21 hours ago

“Shtëpia e Bardhë”, kur u vendos guri i parë i themelit dhe si u vendos ky emër

Ndërtimi i Shtëpisë së Bardhë nisi me gurin e parë të themelit, më 13 tetor 1792, pa asnjë ceremoni formale.…

1 day ago

Kosova në Ilirikun e vitit 1689

Historiani Jahja Drançolli, ka publikuar një pjesë të hartës së Ilirikut, marrë nga atlasi i hartografit V. M. Coronelli, botim…

2 days ago

Filantropia amerikane e quajtur: ”Princesha Vlora”

Në një foto të bukur të një princeshe shqiptare pak të njohur, që ‘Get image’ e ruan në arkivin e…

2 days ago

Durrës, Si ishte spitali i shtetit në 1920-ën(Foto)

Paraardhës të mjekësisë në qytetin e Durrësit: a) nga lashtësia: Filonid DYRRAKINI ( DURRSAKU) i njohur për 45 vepra të…

2 days ago

1918/ Çfarë ndodhi me nxënësit që u kthyen në shkollë pas gripit spanjoll

Gjatë pandemisë së gripit së vitit 1918, edhe pse bota ishte një vend shumë më ndryshe, diskutimet ishin po aq…

2 days ago

“Panropa”/ Tharja e Detit Mesdhe, projekti gjerman që habiti Europën dhe SHBA-në

Vitet 1920, sollën ide të shkëlqyera në dobi të progresit të njerëzimit, siç ishte shpikja e penicilinës dhe semaforëve. Por…

3 days ago

Koha kur Durrësi kishte 5000 banorë, ja si administrohej në vitin 1895

Një përshkrim interesant i përgjithshem i qytetit të Durresit për vitin 1895, kohë kur administrohej nga perandoria Osmane. Durresi bënte…

3 days ago

Kush ishte shtëpia më e vjetër botuese në Shqipëri

Në vitin 1870, kur historia e Shqipërisë dhe shtypshkronjat apo shtëpitë botuese kishin vetëm një tangente jo të plotë, e…

4 days ago