Nga Ledio Parllaku (Harta: Athanasius Kircher| Analiza e fotove: Austin Young)

Qyteti i Atlantis ka hapur një fushë të madhe hetimesh dhe spekulimesh. Shumë kanë menduar nëse përshkrimi që Platoni i bëri qytetit të humbur ishte thjesht metaforë, apo ishte në fakt një rrëfim i një pjese të humbur të historisë njerëzore.

Duke soditur misterin e madh të Atlantidës,
Gjeologu francez Pierre Termier jep leksionin e mëposhtëm (1912):

Pas një periudhe të gjatë indiferencë përçmuese”,shkruan M.Termier, “vëzhgoni sesi në vitet e fundit shkenca po i kthehet studimit të Atlantidës. Sa natyralistë,gjeologë,zoologë apo botanistë po pyesin njëri-tjetrin sot nëse Platoni nuk e ka na transmetohet, me një përforcim të lehtë, një faqe nga historia aktuale e njerëzimit.Asnjë pohim nuk është ende i lejueshëm; por duket gjithnjë e më e qartë se një rajon i gjerë,kontinental ose i përbërë nga ishuj të mëdhenj,është shembur në perëndim të Shtyllave të Herkulit,të quajtur ndryshe ngushticën e Gjibraltarit, dhe se shembja e saj ndodhi në të kaluarën jo të largët.

Në çdo rast, çështja e Atlantidës është vendosur sërish përpara njerëzve të shkencës; dhe meqenëse nuk besoj se mund të zgjidhet ndonjëherë pa ndihmën e oqeanografisë,e kam menduar të natyrshme ta diskutoj këtu, në këtë tempull të shkencës detare. Dhe për t’i thirrur një problemi të tillë dhe për t’i bërë thirrje një problemi të tillë,të përbuzur prej kohësh, por tani duke u ringjallur, vëmendjen e oqeanografëve, si dhe vëmendjen e atyre që, megjithëse të zhytur në rrëmujën e qyteteve, i vënë veshin të largëtve murmuritja e detit”.

Në leksionin e tij M.Termier paraqet të dhëna gjeologjike, gjeografike dhe zoologjike në vërtetim të teorisë së Atlantidës.Duke kulluar në mënyrë figurative të gjithë shtratin e Oqeanit Atlantik, ai merr në konsideratë pabarazitë e pellgut të tij dhe citon vendndodhjet në një vijë nga Azores në Islandë ku gërmimi ka sjellë llavë në sipërfaqe nga një thellësi prej 3000 metrash. Natyra vullkanike e ishujve që ekzistojnë tani në Oqeanin Atlantik vërteton deklaratën e Platonit se kontinenti Atlantik u shkatërrua nga kataklizmat vullkanike“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here