Michael Servetus (rreth 1506-27 tetor 1553), një spanjoll i martirizuar në Reformacion për kritikat e tij ndaj doktrinës së trinitetit dhe kundërshtimin e tij ndaj pagëzimit të foshnjave, është konsideruar shpesh si një unitar i hershëm. Ndonëse ishte shumë kritik ndaj formulimit ortodoks të trinitetit, Servetus përshkruhet më mirë si një trinitar shumë joortodoks. Megjithatë, aspekte të të menduarit të tij – kritika e tij ndaj teologjisë ekzistuese trinitare, zhvlerësimi i doktrinës së mëkatit origjinal dhe shqyrtimi i ri i teksteve të provës biblike – ndikuan tek ata që më vonë frymëzuan ose themeluan kishën unitare në Poloni dhe Transilvani. Kritika publike ndaj atyre që janë përgjegjës për ekzekutimin e tij, protestantët e reformës në Gjenevë dhe pastorit të tyre, John Calvin, për më tepër, nxiti proto-unitaristët dhe grupet e tjera në krahun e majtë radikal të Reformacionit për të zhvilluar dhe institucionalizuar më vonë pikëpamjet e tyre heretike. Aversioni i përhapur ndaj vdekjes së Servetus është marrë si sinjal i lindjes në Evropë të idesë së tolerancës fetare, një parim tani më i rëndësishëm për universalistët unitarë modernë sesa antitrinitarizmi. Servetus festohet gjithashtu si një mjek pionier. Ai ishte i pari evropian që publikoi një përshkrim të qarkullimit të gjakut nëpër mushkëri.

Data e lindjes së Servetus nuk dihet. Data më e pranuar gjerësisht, 1511, bazohet në dëshminë e tij për inkuizicionin francez. Në këtë situatë ai kishte çdo arsye për të fshehur identitetin e tij të vërtetë. Një rast më i mirë mund të bëhet për një datë më të hershme, bazuar në dëshmitë e atyre që e njihnin kur ishte i ri dhe që nuk kishin asnjë motiv për t’u shpërbërë. Për më tepër, historia e arsimimit të tij, punësimi i tij i parë dhe kompozimi i shkrimit të tij të parë ka më shumë kuptim kur pranohet një datëlindje rreth vitit 1506.

I pari nga tre djemtë e Antón Serveto dhe Catalina Conessa, Miguel lindi dhe u rrit në Villanueva, Aragon, gjashtëdhjetë milje në lindje të Zaragozës. Ai duhet të ketë treguar talent të parakohshëm, sepse në vend që të përgatitej për të trashëguar biznesin e babait të tij noter, ai u dërgua për të studiuar drejtësi në Toulouse, Francë. Pas kthimit të tij, rreth vitit 1525, ai hyri në shërbim të Juan de Quintana, një murg dijetar Augustinian, i cili ishte vendas i një qyteti fqinj. Quintana shërbeu si predikues dhe kapelan në oborrin e Karlit I, mbretit të Kastiljes dhe Aragonit, i cili, si Charles V, ishte gjithashtu sundimtar i Perandorisë së Shenjtë Romake.

Nga 1522 deri në 1529 Mbreti Charles, i cili lindi dhe ishte rritur në Holandën Burgundiane, udhëtoi në të gjithë Spanjën duke u njohur me mbretërinë e tij të re. Serveti duhet të ketë kaluar shumë nga koha e tij duke marrë pjesë në këtë gjykatë peripatetike. Quintana-s iu dhanë tre komisione të rëndësishme gjatë kësaj kohe, secila prej të cilave ndihmoi në formësimin e pikëpamjeve fetare të shfaqura të Servetus:

1) për të ndihmuar në ndjekjen penale të Alumbrados (ata të ndriçuarit), një sekt mistik dhe reformist që shfaqi një pavarësi të rrezikshme nga autoriteti i kishës, 1525 -29;

2) për të studiuar situatën e Moriscos (myslimanët e konvertuar me forcë në krishterim) të Granadës, 1526;

3) për të ndihmuar në gjykimin mbi ortodoksinë e shkrimeve të Desiderius Erasmus në një konferencë në Valladolid, 1527. Shpirti heretik i Servetus, riformësimi i tij i krishterimit për ta bërë atë më tërheqës për myslimanët, dhe qasja e tij kritike dhe humaniste ndaj Biblës, të gjitha e kanë origjinën në vëzhgimin dhe reagimin e tij ndaj këtyre tre hulumtimeve. Rreth vitit 1527 Servetus e ndjeu veten “të shtyrë nga një shtysë hyjnore për të shkruar”. Prandaj, në fshehtësi, ai filloi të hartonte një traktat të cilin ai u përpoq të përvijonte një reformim të ndikuar nga spanjolli.

Në 1529 Servetus shoqëroi punëdhënësin e tij, Quintana, i cili në këtë kohë ishte rrëfimtari mbretëror, dhe partia perandorake ndërsa ata udhëtonin për në kurorëzimin e Karlit V në Bolonja, Itali. Në Itali, Serveti u tmerrua nga pasuria e kishës, nga bota e priftërisë dhe nga adhurimi që iu bë Papës. Ai megjithatë mbeti me Quintanën ndërsa Charles vazhdoi në Dietën e Augsburgut, 1530, për t’u takuar me udhëheqësit protestantë dhe për t’u përpjekur të gjente një formulë për të ribashkuar krishterimin. Disa kohë gjatë atij viti Servetus u largua nga rrethimi i perandorit dhe u nis për në qytetin zviceran të Bazelit për t’u bashkuar me protestantët. Ai qëndroi për muaj të tërë në shtëpinë e Oecolampadius, pastorit vendas dhe udhëheqësit të reformës.

Mbi gabimet e TrinisëPasi e kishte lodhur mirëseardhjen e tij atje me mosmarrëveshje të vazhdueshme teologjike, Servetus u zhvendos në Strasburg më tolerant. Atje, në 1531, ai botoi librin mbi të cilin kishte punuar për katër vjet, De Trinitatis Erroribus ( Mbi gabimet e Trinitetit). Nëse Servetus shpresonte se kjo vepër do ta bindte themelimin e ri protestant të rimendonte doktrinën trinitare ortodokse, siç interpretohej tradicionalisht nga Etërit e mëvonshëm të Kishës dhe skolastikët mesjetarë, dhe ta zëvendësonte atë me formulimin e tij, ai u zhgënjye shpejt. Megjithëse protestantët admironin disa aspekte të mendimit të Servetusit, ata dëshpëruan shumë të tjera. Për më tepër, ata ishin veçanërisht mbrojtës në lidhje me ortodoksinë e tyre trinitare, duke mos pasur asnjë dëshirë për t’i bërë thirrje vetes edhe më shumë denoncim katolik. Reformatori luteran Melanchthon, duke komentuar De Trinitatis Erroribus , u ankua: “Sa i përket Trinitetit, ju e dini se unë gjithmonë kam pasur frikë se kjo do të shpërthejë një ditë. Zot i mirë, çfarë tragjedish do të ngacmojë kjo pyetje tek ata që vijnë pas nesh!”

Servetus provoi efektin e një vëllimi pak më pajtues, Dialogorum de Trinitate ( Dialogë mbi Trinitetin), botuar vitin e ardhshëm. Por në të ai as nuk pranoi asgjë të rëndësishme për sistemin e tij, as nuk e zbuti retorikën e tij. Vëllimi i tij i dytë as nuk ishte synuar dhe as nuk u mor si një anulim. Librat e tij u konfiskuan dhe ai u paralajmërua të dilte nga disa qytete protestante. Ndërkohë, në vitin 1532, Këshilli i Lartë i Inkuizicionit në Spanjë filloi procedurat për ta thirrur, ose për ta kapur, nëse ai nuk do të dilte vullnetarisht para gjykatës. Vëllai i tij më i vogël, Juan, një prift, u dërgua për ta bindur atë të kthehej në Spanjë për t’u marrë në pyetje. Servetus ishte i tmerruar. Më vonë ai shkroi për këtë periudhë: “Më gjuanin shumë larg që të më kapnin dhe të vrisja”. Ai iku në Paris dhe u shfaq atje me një emër të ri, Michel de Villeneuve.

Ndërsa “Villeneuve” Servetus studioi matematikë dhe mjekësi në kolegjet në Paris, atëherë një qendër e fermentimit fetar. Nicholas Cop, Rektori i Universitetit, u detyrua të largohej nga qyteti pasi një fjalim inaugurues u konsiderua shumë protestant. Një student i ri i njohur me Servetus, John Calvin, i cili mund të ketë shkruar adresën, gjithashtu duhej të largohej nga qyteti dhe të fshihej. Diku gjatë vitit të ardhshëm Kalvini rrezikoi jetën e tij për t’u kthyer në Paris që të mund të takonte Servetin dhe t’i përgjigjej sfidave të tij teologjike. Servetusi, ndoshta i frikësuar se mos shihej me një të arratisur, nuk u shfaq. I shtyrë për të dëshmuar për kauzën e tij fetare, ai ndihej ende i papërgatitur për të qenë kampion i saj efektiv. “Kjo është arsyeja që unë e shtyva detyrën time,” kujtoi ai, “dhe për shkak të persekutimit që më ngjallte aq shumë, që, ashtu si Jona,

Për shumë vite Servetus e mbajti veten në Francë duke punuar si redaktor, fillimisht për firmën e Trechsel në Lion dhe më vonë edhe për Jean Frellon. Për Trechsel, Servetus redaktoi, dhe gjithashtu shtoi disa shënime të reja në, dy botime të Gjeografisë së Ptolemeut , 1535 dhe 1541. Me këtë punë në meritë të tij, ai u ngrit si ekspert në gjeografi dhe plotësoi të ardhurat e tij duke dhënë leksione mbi subjekt. Më pas ai përgatiti një botim të Biblës së Santes Pagninit , i përfunduar në shtatë vëllime në 1545. Parathënia dhe shënimet e tij parashikojnë kritikën moderne biblike dhe tregojnë një përparim në sofistikim përtej asaj të shkrimit të tij të hershëm teologjik.

I frymëzuar nga disa nga veprat mjekësore të botuara nga Trechsel, Servetus vendosi t’i kthehej studimit të mjekësisë. Nga viti 1536-38 ishte student i mjekësisë në Universitetin e Parisit. Ai ndoqi anatomistin e famshëm Andreas Vesalius si asistent i Hans Gunther në diseksion. Gunther shkroi se “Michael Villonovanus” kishte njohuri për Galenin “i dyti për asnjë”. Servetus shpejt filloi të ndryshonte nga Galeni në çështjen e qarkullimit pulmonar. Galeni kishte supozuar se ajrimi i gjakut ndodhi në zemër dhe u kishte caktuar mushkërive një funksion mjaft të vogël. Servetus arriti në përfundimin se transformimi i gjakut, i realizuar nga lëshimi i gazrave të mbeturinave dhe infuzioni i ajrit, ndodhi në mushkëri. Megjithatë, për shkak se ai shprehu njohuritë e reja vetëm si metaforë në shkrimin e tij teologjik të ndaluar,

Në 1538 Servetus, si Villeneuve, u fut në telashe me fakultetin e mjekësisë, Parlamentin e Parisit dhe Inkuizicionin për përzierjen e astrologjisë me mjekësinë. Megjithëse ai u shpall i pafajshëm nga Inkuizicioni, Parlamenti vendosi që vetëmbrojtja e tij e publikuar do të konfiskohej dhe ai duhej të hiqte dorë nga praktika e astrologjisë. Servetus u largua nga Parisi menjëherë pas kësaj, ndoshta pa një diplomë, për të ushtruar mjekësi në zonën e Lionit. Rreth vitit 1540 ai u bë mjeku personal i Pierre Palmier, Kryepeshkop i Vjenës.

Gjatë qëndrimit të tij dymbëdhjetëvjeçar në Vjenë, duke jetuar si Doktori i Mjekësisë, Michel de Villeneuve, Servetus ishte i zënë në kohën e lirë duke përgatitur një traktat të madh teologjik, Christianismi Restitutio ( Rivendosja e Krishterimit). Ai gjithashtu nisi, në 1546, një korrespondencë të fshehtë fatale me të njohurin e tij të vjetër, John Calvin. Në këtë kohë, Calvin, autor i Institutio Christianae Religionis (Institucionet e Fesë së Krishterë), 1536, dhe pastor dhe kryereformator i Gjenevës, ishte figura më prestigjioze në degën reformuese të protestantizmit.

Teologjia e Kalvinit kishte përfshirë pak përmendje të natyrës trinitare të hyjnisë derisa, në 1537, një reformator tjetër, Pierre Caroli, e akuzoi atë se ishte një Arian. Megjithëse u pastrua nga një sinod në Lozanë, Kalvini u detyrua shpejt të largohej nga Gjeneva për disa vjet. Më pas ai ishte në roje dhe i vendosur të merrej me ashpërsi me çdo devijim në këtë fushë të ortodoksisë. Tema, e lidhur me kujtime të pakëndshme, ishte e pakëndshme për të. Servetus, sigurisht i vetëdijshëm për mungesën e mëparshme të qartësisë së Kalvinit mbi këtë temë, e bombardoi atë me letra që këmbëngulnin në koncepte joortodokse edhe më radikale se ato që kishte paraqitur në De Trinitatis erroribus . Kalvini u përgjigj me padurim dhe padurim në rritje. Servetus i dërgoi Kalvinit një dorëshkrim të Restitutio -s së tij ende të pabotuar. Kalvini iu përgjigj duke dërguar një kopje të Institucionit . Servetus e ktheu Institutin me shënime abuzive, por Kalvini refuzoi të kthente dorëshkrimin e Servetusit. Në ditën kur Kalvini ndërpreu korrespondencën, ai i shkroi kolegut të tij, Guillaume Farel, se nëse Servetus do të vinte ndonjëherë në Gjenevë, “nëse autoriteti im ka ndonjë dobi, nuk do ta lejoj që ai të dalë i gjallë”.

RikthimiKur Servetus më në fund botoi Christianismi Restitutionë fillim të vitit 1553 ai dërgoi një kopje paraprake në Gjenevë. Teksti i shtypur përfshinte tridhjetë nga letrat e tij drejtuar Kalvinit. Menjëherë pas kësaj, me urdhër të Kalvinit, identiteti i vërtetë i “Villeneuve” iu tradhtua Inkuizicionit Francez në Vjenë. Pas arrestimit dhe marrjes në pyetje, Servetus arriti të arratisej nga burgu. Në rrugën e tij, ndoshta, për në Italinë veriore ose për në Zvicrën juglindore, ku mund të kishte shpresuar se kishte njerëz që i pranonin shkrimet e tij, ai kaloi kufirin për në Gjenevë. I njohur në një shërbesë kishtare, ai u arrestua dhe u gjykua për herezi nga autoritetet protestante.

Zyrtarët laikë nuk ishin në gjendje të vërtetonin se Servetus ishte një prishës imoral i qetësisë publike. Megjithatë, ai bëri deklarata të dëmshme teologjike gjatë një debati me shkrim me Kalvinin. Këshilli i Gjenevës, pasi mori këshillat e kishave në katër qytete të tjera zvicerane, e dënoi Servetusin për antitrinitarizëm dhe kundërshtim ndaj pagëzimit të fëmijëve. Kalvini kërkoi që Servetit t’i pritej koka me mëshirë. Këshilli këmbënguli se ai duhet të digjej në kunj.

EkzekutimiSpektatorët u mahnitën nga këmbëngulja e besimit të Servetus. I vdekur në flakë, thuhet se ai bërtiti: “O Jezus, Biri i Perëndisë së Përjetshëm, ki mëshirë për mua!” Fareli, i cili ishte dëshmitar i ekzekutimit, vuri re se Serveti, sfidues deri në fund, mund të ishte shpëtuar nëse do të kishte thirrur “Jezusin, Birin e Përjetshëm”. Disa muaj më vonë Servetus u ekzekutua përsëri, këtë herë në shëmbëlltyrë, nga Inkuizicioni në Francë.

Shumë protestantë miratuan dënimin e Gjenevanit. Të tjerët, veçanërisht në Bazel, nuk ishin aq të sigurt se heretikët duhej të vriteshin. Në përgjigje të kritikëve, Kalvini mblodhi shpejt dhe botoi, në 1554, një justifikim, Defensio orthodoxae fidei, contra prodigiosos errores Michaelis Serveti Hispani (Mbrojtja e besimit ortodoks kundër gabimeve monstruoze të spanjollit Michael Servetus ). Ai argumentoi se të kurseje Servetin do të ishte rrezikuar shpirtrat e shumë njerëzve. Në të njëjtin vit Calvin iu përgjigj Sebastian Castellio, në Contra libellum Calvini ( Kundër broshurës së Kalvinit ). Castellio deklaroi se “të vrasësh një njeri nuk do të thotë të mbrosh një doktrinë; nuk është veçse të vrasësh një njeri. Kur Gjenevasit vranë Servetin, ata nuk mbrojtën një doktrinë; por ata vranë një njeri.” Ai tha se “nëse Servetus do të kishte dashur të vriste Kalvinin, Magjistrati do ta kishte mbrojtur siç duhet Kalvinin. Por kur Serveti luftonte me arsye e shkrime, duhej të ishte zmbrapsur nga arsyet dhe shkrimet”.

Pothuajse të gjitha kopjet e veprës magnum të Servetus, Christianismi Restitutio, u shkatërruan nga autoritetet. Vetëm tre kanë mbijetuar. Teologjia e saj e veçantë, joortodokse trinitare, e cila e bëri Servetin një njeri të gjuajtur në pothuajse çdo vend të Evropës Perëndimore, nuk mund të përmblidhet thjesht. Studiuesi unitar Earl Morse Wilbur, i cili përktheu De Trinitatis Erroribus , e gjeti Restitutio më pak sipas dëshirës së tij dhe e kaloi duke u pajtuar me të. John Godbey, një studiues unitar Universalist i Reformës Radikale, shkroi se “shumica e njerëzve nuk i kuptojnë mjaftueshëm pikëpamjet e tij për të bërë deklarata të mbrojtura rreth tij”.

Serveti nuk kishte asnjë përdorim për doktrinën e mëkatit fillestar dhe të gjithë teorinë e shpëtimit të bazuar në të, duke përfshirë doktrinat e natyrës së dyfishtë të Krishtit dhe shlyerjen mëkëmbëse të kryer nga vdekja e tij. Ai besonte se Jezusi kishte vetëm një natyrë, në të njëjtën kohë plotësisht njerëzore dhe hyjnore, dhe se Jezusi nuk ishte një tjetër qenie hyjnore e ndarë nga Ati, por Perëndia erdhi në tokë.

Qeniet e tjera njerëzore, të prekura nga hiri i krishterë, mund të kapërcejnë mëkatin dhe vetë të bëhen në mënyrë progresive hyjnore. Ai mendonte për trinitetin si manifestimin e një “ekonomie” të formave të veprimtarisë që Perëndia mund të sillte në lojë. Krishti, Biri i Perëndisë, nuk ka ekzistuar gjithmonë. Një herë, veçse një hije, ai ishte sjellë në ekzistencë thelbësore kur Perëndia kishte nevojë të ushtronte atë formë veprimtarie. Në një kohë të ardhshme ai nuk do të ishte më një mënyrë e veçantë e shprehjes hyjnore. Servetus e quajti konceptimin e papërpunuar dhe popullor të trinitetit, dukshëm më pak delikat se ai i tij, “një Cerber me tre koka”. (Në mitologjinë greke Cerberusi është një krijesë me tre koka si qeni i botës së krimit.) Servetus nuk besonte se njerëzit ishin krejtësisht të shthurur, siç supozonte teologjia e Kalvinit. Ai mendonte se të gjithë njerëzit, madje edhe jo të krishterët, të ndjeshëm ndaj ose të aftë për përmirësim dhe justifikim. Ai nuk i kufizoi përfitimet e besimit tek disa përfitues të dispensimit të matur të hirit të Perëndisë, siç bëri doktrina e Kalvinit për të zgjedhurit. Përkundrazi, hiri është me bollëk dhe qenieve njerëzore kanë nevojë vetëm për inteligjencën dhe vullnetin e lirë, që zotërojnë të gjitha qeniet njerëzore, për ta kuptuar atë. As Servetus nuk e përshkroi, siç bëri Kalvini, një humnerë të pafund midis botës hyjnore dhe asaj të vdekshme. Ai e konceptoi sferën hyjnore dhe materiale si një vazhdimësi entitetesh gjithnjë e më pak hyjnore. Ai mendonte se Zoti ishte i pranishëm dhe përbërës i gjithë krijimit. Kjo veçori e teologjisë së Servetit ishte veçanërisht e neveritshme për Kalvinin. Në gjyqin e Gjenevës ai e pyeti Servetin: “Çfarë, i mjerë! Nëse dikush vulos dyshemenë, a do të thotë se ai ka vulosur Zotin tuaj?” Ai nuk i kufizoi përfitimet e besimit tek disa përfitues të dispensimit të matur të hirit të Perëndisë, siç bëri doktrina e Kalvinit për të zgjedhurit. Përkundrazi, hiri është me bollëk dhe qenieve njerëzore kanë nevojë vetëm për inteligjencën dhe vullnetin e lirë, që zotërojnë të gjitha qeniet njerëzore, për ta kuptuar atë. As Servetus nuk e përshkroi, siç bëri Kalvini, një humnerë të pafund midis botës hyjnore dhe asaj të vdekshme. Ai e konceptoi sferën hyjnore dhe materiale si një vazhdimësi entitetesh gjithnjë e më pak hyjnore. Ai mendonte se Zoti ishte i pranishëm dhe përbërës i gjithë krijimit. Kjo veçori e teologjisë së Servetit ishte veçanërisht e neveritshme për Kalvinin. Në gjyqin e Gjenevës ai e pyeti Servetin: “Çfarë, i mjerë! Nëse dikush vulos dyshemenë, a do të thotë se ai ka vulosur Zotin tuaj?” Ai nuk i kufizoi përfitimet e besimit tek disa përfitues të dispensimit të matur të hirit të Perëndisë, siç bëri doktrina e Kalvinit për të zgjedhurit. Përkundrazi, hiri është me bollëk dhe qenieve njerëzore kanë nevojë vetëm për inteligjencën dhe vullnetin e lirë, që zotërojnë të gjitha qeniet njerëzore, për ta kuptuar atë. As Servetus nuk e përshkroi, siç bëri Kalvini, një humnerë të pafund midis botës hyjnore dhe asaj të vdekshme. Ai e konceptoi sferën hyjnore dhe materiale si një vazhdimësi entitetesh gjithnjë e më pak hyjnore. Ai mendonte se Zoti ishte i pranishëm dhe përbërës i gjithë krijimit. Kjo veçori e teologjisë së Servetit ishte veçanërisht e neveritshme për Kalvinin. Në gjyqin e Gjenevës ai e pyeti Servetin: “Çfarë, i mjerë! Nëse dikush vulos dyshemenë, a do të thotë se ai ka vulosur Zotin tuaj?” hiri është me bollëk dhe qenieve njerëzore kanë nevojë vetëm për inteligjencën dhe vullnetin e lirë, që zotërojnë të gjitha qeniet njerëzore, për ta kuptuar atë. As Servetus nuk e përshkroi, siç bëri Kalvini, një humnerë të pafund midis botës hyjnore dhe asaj të vdekshme. Ai e konceptoi sferën hyjnore dhe materiale si një vazhdimësi entitetesh gjithnjë e më pak hyjnore. Ai mendonte se Zoti ishte i pranishëm dhe përbërës i gjithë krijimit. Kjo veçori e teologjisë së Servetit ishte veçanërisht e neveritshme për Kalvinin. Në gjyqin e Gjenevës ai e pyeti Servetin: “Çfarë, i mjerë! Nëse dikush vulos dyshemenë, a do të thotë se ai ka vulosur Zotin tuaj?” hiri është me bollëk dhe qenieve njerëzore kanë nevojë vetëm për inteligjencën dhe vullnetin e lirë, që zotërojnë të gjitha qeniet njerëzore, për ta kuptuar atë. As Servetus nuk e përshkroi, siç bëri Kalvini, një humnerë të pafund midis botës hyjnore dhe asaj të vdekshme. Ai e konceptoi sferën hyjnore dhe materiale si një vazhdimësi entitetesh gjithnjë e më pak hyjnore. Ai mendonte se Zoti ishte i pranishëm dhe përbërës i gjithë krijimit. Kjo veçori e teologjisë së Servetit ishte veçanërisht e neveritshme për Kalvinin. Në gjyqin e Gjenevës ai e pyeti Servetin: “Çfarë, i mjerë! Nëse dikush vulos dyshemenë, a do të thotë se ai ka vulosur Zotin tuaj?” Ai mendonte se Zoti ishte i pranishëm dhe përbërës i gjithë krijimit. Kjo veçori e teologjisë së Servetit ishte veçanërisht e neveritshme për Kalvinin. Në gjyqin e Gjenevës ai e pyeti Servetin: “Çfarë, i mjerë! Nëse dikush vulos dyshemenë, a do të thotë se ai ka vulosur Zotin tuaj?” Ai mendonte se Zoti ishte i pranishëm dhe përbërës i gjithë krijimit. Kjo veçori e teologjisë së Servetit ishte veçanërisht e neveritshme për Kalvinin. Në gjyqin e Gjenevës ai e pyeti Servetin: “Çfarë, i mjerë! Nëse dikush vulos dyshemenë, a do të thotë se ai ka vulosur Zotin tuaj?”

Kalvini pyeti nëse djalli ishte pjesë e Perëndisë. Servetus qeshi dhe u përgjigj: “A mund të dyshoni? Ky është parimi im themelor që të gjitha gjërat janë pjesë dhe pjesë e Perëndisë dhe natyra e gjërave është fryma substanciale e Perëndisë.” Djalli ishte një faktor i rëndësishëm në teologjinë servetiane. Servetus ishte një dualist. Ai mendoi se Zoti dhe djalli ishin përfshirë në një betejë të madhe kozmike. Fati i njerëzimit ishte vetëm një përleshje e vogël në historinë e shpëtimit. Ai i ngarkoi trinitarët ortodoksë që të krijonin doktrinën e tyre të trinitetit, jo për të përshkruar Perëndinë, por për të krehur veten si thelbësore për shqetësimin e Perëndisë. Për shkak se ata e përcaktuan Zotin për t’iu përshtatur qëllimeve të tyre, ai i quajti ata ateistë.

Demonologjia e Servetus përfshinte nocionin se djalli kishte krijuar papatin si një kundërmasë efektive për ardhjen e Krishtit në tokë. Nëpërmjet papëve djalli kishte pushtuar kishën. Pagëzimi i foshnjave ishte një rit djallëzor, i krijuar nga Satanai, i cili në kohët e lashta kishte kryesuar mbi flijimet pagane të foshnjave. Ai llogariti se kryeengjëlli Michael do të vinte së shpejti për të sjellë çlirimin dhe fundin e botës, ndoshta në 1585.

Dualizmi, milenarizmi dhe trinitarizmi modal nuk janë elementë të trashëgimisë servetiane që festojnë sot universalistët unitarë. Ata nuk u afirmuan as nga bashkëkohësit e Servetus-it, në simpati më të madhe me mendimin e tij, italianët – të njohur më vonë si Socinians – të cilët zhvilluan dhe përhapën një formë të hershme të Unitarizmit në Poloni. Ata morën zemër nga disa aspekte të doktrinës së Servetus dhe injoruan ose hodhën poshtë pjesën tjetër. Megjithatë, megjithëse Michael Servetus tani nuk ka dishepuj të vërtetë dhe në vitet pas vdekjes së tij nuk pati kurrë më shumë se një grusht, jeta e tij pioniere dhe tragjedia e vdekjes së tij përuruan, në një farë kuptimi, historinë e fesë moderne liberale.

Është një nga ironitë e historisë që të gjitha kishat dhe lëvizjet moderne unitare e mbajnë në nder të veçantë kujtimin e Mikael Servetit – sepse secila prej tyre u zhvillua historikisht dhe organikisht nga tradita e reformuar e Gjon Kalvinit.

Punimet e plota të Servetus, Obras Completas , janë botuar në spanjisht dhe latinisht në gjashtë vëllime, redaktuar nga Angel Alcala (2003-2007). Shumë prej veprave të Servetus-it janë tani të disponueshme në anglisht: The Two Tracateses of Servetus on the Trinity , përkthyer nga Earl Morse Wilbur (1932); Michael Servetus, A Translation of His Geographical, Medical, and Astrological Writings , përkthyer nga Charles Donald O’Malley (1953); dhe Rivendosja e Krishterimit, 4 vëllime, përkthyer nga Christopher Hoffman dhe Marian Hillar (2007-10). Përkthimet në anglisht të disa prej shënimeve të Biblës të Servetus janë përfshirë në Louis Israel Newman Jewish Influence on Christian Reform Movements (1925). Declaratio , një dorëshkrim i viteve 1550 që dikur mendohej se ishte një vepër e Servetus, tani është treguar të jetë nga Matteo Gribaldi. Mund të gjendet, në latinisht dhe anglisht, në Matteo Gribaldi, Declaratio: Michael Servetus’s Revelation of Jesus Christ, the Son of God (2010), ed. dhe trans. nga Peter Zerner dhe Peter Hughes. Një bibliografi e veprave të Servetus të mbledhura së bashku nga Madeleine Stanton është përfshirë në John F. Fulton, Michael Servetus: Humanist and Martyr(1953). Informacion mbi gjyqet e Servetus mund të gjendet në Calvin’s Defensio (Frëngjisht, Déclaration ), i cili nuk është ende i disponueshëm në anglisht. Gjithashtu në frëngjisht është Le Procès de Servet ( Gjyqi i Servetus ), i shtypur (me Defensio ) si një shtojcë e Vëllimit 8 të Veprave të Kalvinit ( Calvini Opera ). Kjo është vënë në dispozicion edhe në spanjisht në vëllimin 1 të Obras Completas . Gjyqi para Inkuizicionit në Francë trajtohet në Pierre Cavard, Le Procés de Michel Servet à Vienne (1953). Regjistri i Kompanisë së Pastorëve të Gjenevës në kohën e Kalvinit, përkthyer nga Philip Edgecumbe Hughes (1966) përmban shumë dokumentacion parësor të çështjes Servetus.

John Calvin nuk e trajtoi trinitetin shumë gjerësisht në botimin e parë të Institutio Christianae Religionis (1536). Ai zgjeroi shumë seksionin mbi trinitetin në botimin e botuar pas vdekjes së Servetus (1559), i disponueshëm si dy vëllime, 20-21, të Bibliotekës së Klasikëve të Krishterë, përkthyer nga John T. McNeill (1960). Në këtë version të mëvonshëm ka shumë referenca për Servetus. Një shpjegim i mirë i teologjisë së Kalvinit gjendet në Wilhelm Niesel, Theology of Calvin (1956). Letra e Kalvinit drejtuar Farelit që kërcënon Servetin është në Letrat e John Calvin, vëllimi 2, redaktuar nga Jules Bonnett dhe përkthyer nga David Constable (1857). Korrespondenca në lidhje me Servetus mund të gjendet në Calvin’s Works, vëll. 12-14 dhe 20. Përgjigjja e Castellio për Calvin është përkthyer në frëngjisht nga Etienne Barilier si Contre la libelle de Calvin (1998). Një libër tjetër përkatës nga Castellio, De haereticis (1554) u përkthye nga Roland Bainton si Lidhur me Heretikët (1935).

Një analizë e teologjisë servetiane në anglisht mund të gjendet në Jerome Friedman, Michael Servetus: A Case Study in Total Heresy (1978). Friedman kontribuoi “Michael Servetus: Unitarian, Antitrinitarian, apo Kozmik Dualist?” te Procedurat e Shoqërisë Historike Unitariane Universaliste(1985-86). Gjithashtu në atë numër është “Servetus dhe Socinians e hershme” nga Elizabeth F. Hirsch, e cila gjithashtu shkroi “Michael Servetus dhe tradita neoplatonike”, në Bibliothèque d’Humanisme et Renaissance (1980). Reforma Radikale e George Huntston Williams (1962, rishikuar dhe zgjeruar, 1992) kontribuon me perspektiva të rëndësishme për vendin e Servetus midis degëve të tjera të Reformimit Radikal. Williams shkroi gjithashtu “Michael Servetus dhe një teologji e natyrës”, në Journal of the Liberal Ministry (1964). “Michael Servetus” i John Godbey, dokument i pabotuar (rreth 1987), është një sintezë e vlefshme e mendimit aktual rreth rëndësisë së Servetus në historinë teologjike unitare. Shih gjithashtu Alcalá’. Dy monografi dygjuhëshe të botuara së fundmi janë Ana Gomez Rabal, De Trinitatis Erroribus: A Philological Approach to Michael Servetus (2005) dhe Jaume de Marcos Andreu, Ndikimi i Erasmus në veprat e Michael Servetus (2006). Punimet e dorëzuara në një konferencë të 450-vjetorit në Gjenevë janë mbledhur në Clifford M. Reed, ed., A Martyr Soul Remembered (2004). Shih gjithashtu Peter Hughes, “Servetus and the Quran”, Journal of Unitarian Universalist History (2005) dhe “The Present State of Servetus Studies: Eighty Years Later”, Journal of Unitarian Universalist History (2010-2011).

Heretiku i gjuajtur i Roland H. Bainton : Jeta dhe vdekja e Michael Servetus, 1511-1553(1953) ishte për një kohë të gjatë biografia e vetme kryesore moderne e Servetus në anglisht. Një botim spanjisht, i përkthyer nga Angel Alcalá doli në vitin 1973. Një botim i ri në anglisht me një bibliografi të re dhe gjithëpërfshirëse dhe shënime të përditësuara u botua në vitin 2004. Ai gjithashtu përmban Historia de Morte Serveti (1554), një përshkrim i shkurtër i ekzekutimit të Servetus në një Përkthimi në anglisht nga Alexander Gordon. Biografia më e fundit është Marian Hillar, Michael Servetus: Intellectual Giant, Humanist, and Martyr (2002). Hillar shkroi gjithashtu Rastin e Michael Servetus (1511-1553): Pika Kthese në Luftën për Lirinë e Ndërgjegjes(1997). Mbi datëlindjen e Servetus dhe kronologjinë e rinisë së tij, shih Peter Hughes, “Në kërkim të datëlindjes së vërtetë të Servetus”, në Sergio Baches Opi dhe Ana Gómez Rabal, botimet, Miguel Servet, Eterna Libertad (2012).

Pjesa më e madhe e librit të Earl Morse Wilbur A History of Unitarianism: Socinianism and its Antecedents (1945) – dhjetë kapituj – i është dhënë historisë së Servetus. Wilbur shkroi gjithashtu një ese të shkurtër biografike duke prezantuar Dy Traktatet. Charles A. Howe trajton gjerësisht Servetusin në tre kapitujt e parë të Për Besimin dhe Lirinë (1997). Një ese biografike nga mjeku i njohur kanadez William Osler, “Michael Servetus”, është në koleksionin, Një mënyrë jetese (1951). Një monografi e fundit ështëMichael Servetus (1989) nga A. Gordon Kinder. Filmi mjaft jo i besueshëm Out of the Flames (2002) nga Lawrence dhe Nancy Goldstone është më shumë histori e Christianismi Restitutio sesa e vetë Servetus. Ekziston një biografi kryesore moderne në spanjisht, José Barón Fernández, Miguel Servet: su vida y su obra (1970). Wilbur përpiloi një bibliografi shteruese të veprave rreth Servetus në Një bibliografi e pionierëve të lëvizjes Socinian-Unitare në krishterimin modern, në Itali, Zvicër, Gjermani, Holandë. (1950).

Ka statuja të Servetus në rue Mouton Duvernet, Paris, Francë; Annemasse, Haute Savoie, Francë; Rue Beausejour, Gjenevë, Zvicër; Madrid, Spanjë; Zaragoza, Spanjë; dhe Villanueva de Sigena, Spanjë. Ndër memorialet e tjera janë dritarja e Servetus në Kishën e Parë të Famullisë (Universalist Unitarian) në Brooklyn, Nju Jork dhe medalja e pikturuar e Servetus (duke parë një tjetër të Calvin) në Kishën Unitariane të Brookfield, Gorton, Mançester, Mbretëria e Bashkuar.

Artikull nga Peter Hughes i postuar më 20 janar 2013

Përgatiti: Albert Vataj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here