Dhimbjet e kokës nuk janë të rralla. Në fakt, pothuajse të gjithë do të përjetojnë të paktën një dhimbje koke gjatë jetës së tyre, dhe shumica do të merren me to gjatë gjithë jetës së tyre. Sidoqoftë, disa dhimbje koke janë më të këqija se të tjerat dhe kjo mund të jenë një shenjë e migrenës.

Ekzistojnë disa teori mbi mekanizmin e migrenës. Është një çrregullim kompleks që shkaktohet nga bashkëveprimi i impulseve nervore dhe lirimi i kimikateve që irritojnë disa pjesë të trurit. Këto pjesë përfshijnë korteksin cerebral dhe nervin trigeminal, i cili është nervi më i madh kranial.

Ja si ta dalloni një dhimbje koke të zakonshme me dhimbjen e kokës nga migrena:

Shumica e të gjitha dhimbjeve të kokës nuk janë për shkak të migrenës. E thënë thjesht, ato janë sinjale dhimbjeje brenda kokës suaj. Këto dhimbje koke më së shpeshti shoqërohen dhe përkeqësohen nga lodhja, privimi i gjumit, alergjenët e caktuar ose stresi. Zakonisht trajtohen me sukses me ilaçe ose pushim.

E dinit?

Sipas Fondacionit të Kërkimit për Migrenë, migrena prek 38 milionë amerikanë. Ato janë më pak të zakonshme se dhimbjet e kokës nga tensioni, edhe pse ende mjaft të përhapura.

Njerëzit me migrenë mund të përjetojnë:

– Ndjeshmëri ndaj dritës ose zhurmës

– Marramendje

– Dhimbje syri

– Marramendje ose të vjella

– Turbullim i shikimit

– Aura vizuale, të tilla si të shohësh “lundrues” ose pika të ndritshme

Nervozizëm

Dikush me migrenë mund të përjetojë një ose disa nga këto simptoma njëkohësisht, përveç vetë dhimbjes së kokës. Përvoja e secilit person është e ndryshme, dhe simptomat mund të ndryshojnë me çdo dhimbje koke të migrenës.

Faktorët e rrezikut

Dhimbjet e kokës nga migrena dhe tensioni prekin më shumë gratë sesa burrat. Në fakt, 3 nga 4 persona me migrenë janë gra, sipas Zyrës për Shëndetin e Grave. Kjo mund të jetë për shkak të luhatjeve hormonale të shkaktuara nga menstruacionet ose menopauza. Revista Current Pain and Headache Reports vlerëson se migrena prek 18 përqind të të gjitha grave. Migrena gjithashtu tenton të trashëgohet në familje, gjë që tregon për një përbërës gjenetik.

Edhe pse obeziteti nuk është një shkaktar i drejtpërdrejtë i migrenës, pesha mund të rrisë rrezikun për një dhimbje koke të rregullt që përparon në dhimbje koke migrenë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here