Duke qenë pionierët e procesit të rafinimit për ndarjen e elektrumit në argjend dhe ar të pastër, lidianët nën Mbretin Croesus prezantuan një sistem revolucionar bimetalik të prerjes së monedhave rreth vitit 550 para Krishtit.

Stateri ari i Croesus, i barabartë me dhjetë prej shteterëve përkatës të argjendit, përshkruante një luan vrumbullues përballë një demi – ndoshta duke përfaqësuar luanin mbretëror të Lidias që kërcente për të sulmuar qytetet fqinje greke, simbolizuar nga demi i Zeusit helen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here