Një surprizë e pabesueshme i priste mjekët pas një ekzaminimi rutinë të syve në një pacient mashkull. Burri 30-vjeçar nga Bostoni, i cili iu nënshtrua një ekzaminimi rutinë të syve, u zbulua se kishte një copë druri të vogël të mprehtë, e cila ishte fshehur në korne për rreth 15 vjet.

Sipas okulistëve nga Universiteti Shtetëror Wayne në Detroit dhe në Shkollën Mjekësore të Harvardit, të cilët analizuan rastin në BMJ Case Reports, burri pësoi një lëndim të rëndë me një objekt të mprehtë ndërsa bënte punë kopshtarie në fund të viteve 2000, por pa kontrolluar gjerësisht lezionet. Ndërsa dhimbja pakësohej me kalimin e kohës.

Mjekët donin t’i kontrollonin sytë për shkak të diabetit, pasi dihet se mund të çojë në humbje të shikimit nëse nivelet e sheqerit nuk rregullohen. Si rezultat, testet nuk treguan ndonjë dëmtim përkatës te sytë e tij. Megjithatë, u konstatua se një “trup i huaj” po depërtonte në korne, në shtresën e jashtme të syve. Pas ekzaminimit më të afërt, objekti u zbulua se ishte një thumb druri 3 mm.

E pabesueshme/ Çfarë ishte “fshehur” për 15 vite

Ekipi hulumtues vëren në lidhje me këtë rast të jashtëzakonshëm: “Shumica e rasteve të lëndimeve të tilla identifikohen dhe trajtohen menjëherë pas lëndimit, pasi ato shpesh shkaktojnë dhimbje dhe skuqje të konsiderueshme, duke shërbyer edhe si burim infeksioni. Megjithatë, në disa raste, trupi i huaj mund të jetë asimptomatik dhe të mbetet i pazbuluar për një kohë të gjatë.”

 

Mjekët nuk e kanë konfirmuar nëse e kanë hequr thumbin prej druri, pasi heqja e trupave të huaj nga sytë mund të jetë jashtëzakonisht e vështirë për shkak të vendndodhjes në vende të ndjeshme. Ata e këshilluan pacientin të vazhdonte jetën normale dhe të kthehej nëse kishte dhimbje, skuqje ose probleme me shikimin./K.C/dritare.net

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here