Në foto: Cili dinosaur ka ecur pranë jush miliona vjet më parë? Mund ta zbuloni me këtë hartë në internet, interaktive, me bazë gjeologjike, të krijuar nga Ian Webster, kurator i bazës së të dhënave të madhe të dinosaurëve dinosaurpictures.org.

Sipas studimeve të fundit, superkontinentet formohen dhe ndahen çdo 250 milionë vjet. Prandaj e ardhmja mund të mbajë një Pangea të re, siç është hipoteza “Pangea Ultima”: një hapësirë ​​e vetme toke që do të shohë Afrikën të bashkuar me Amerikën e Veriut dhe zhdukjen e Oqeanit Atlantik.

NAVIGIMI NË KOHË. Harta mund të lundrohet si nga viti, nga 750 milionë vjet më parë e deri më sot, ashtu edhe sipas ngjarjeve: shfaqja e luleve të para (120 milionë vjet më parë), formimi i superkontinenteve Pangea (240 milionë) dhe Pannotia (600 milionë) . Është gjithashtu e mundur të “heqësh retë” (për të pasur një pamje të qartë të sipërfaqes së Tokës), të ndalosh rrotullimin e Tokës dhe madje të kërkosh adresa.

JETESA NË PANGEA. Webster krijoi hartën me qëllimin për të dhënë një ide të botës së banuar nga dinosaurët. Ka harta në Dinosaur Pictures që tregojnë se ku janë gjetur fosilet, por nëse, për shembull, mbetjet e Dimorphodon gjenden si në MB ashtu edhe në Meksikë… a ishte i përhapur në të gjithë botën? Ku jetonte? Faqja interaktive u përgjigjet pikërisht këtyre pyetjeve.

BOTA E VJETËR DHE E RE. Për të na ndihmuar të kuptojmë ndërthurjet kontinentale, Webster mbivendosi në hartë kufijtë politikë të shteteve aktuale.

Më habiti që gjeologët kishin mbledhur të dhëna të mjaftueshme për të gjurmuar vendndodhjen e shtëpisë sime 750 milionë vjet më parë,” shkruan Webster në internet, “dhe mendova se do të kishte të njëjtin efekt befasues për të gjithë.”

KERKIMI I SHTËPISË. Pikat e gjeolokimit duhet të konsiderohen të përafërta, është e natyrshme, sepse të dhënat fillestare kanë një kufi të caktuar gabimi. Fatkeqësisht, Webster pranon, “ne kurrë nuk do të jemi në gjendje të vërtetojmë plotësisht vërtetësinë e këtyre simulimeve.” Por është ende magjepsëse të jesh në gjendje t’i hedhësh një sy një bote kaq të huaj për atë që njohim, duke ditur se është shtëpia jonë, disa rinovime kontinentale më parë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here