Të thuash që shtrigat ekzistojnë është katolike, ta mohosh është herezi.” Kjo ishte fjalia e parë e Malleus Malificarum ose The Witches’ Mallet, një lloj manuali për gjuetinë e shtrigave. Botuar në 1487 në latinisht nga fretërit gjermanë domenikanë Jacob Sprenger dhe Heinrich Kramer për të shtypur herezinë dhe magjinë në Gjermani, më pas u përhap shpejt në të gjithë Evropën, duke u bërë një bestseller i vërtetë me mbi 35 mijë kopje dhe dhjetëra ribotime deri në shekullin e 18-të: u bë , në fakt, libri i dytë më i përhapur në atë kohë pas Biblës.

Prandaj ishte manuali simbolik i kohës për gjuetinë e shtrigave, sepse jepte indikacione të sakta për identifikimin e tyre. Metodologjitë ishin shumë mizore: nga kërkimi i shenjës së djallit, ose prania në lëkurë e nishaneve ose shenjave të lindjes me një formë të veçantë që do të identifikonte një shtrigë nëse ajo nuk do të kishte gjakosur, edhe nëse thumbohej vazhdimisht. Ose, gruaja zhytej në ujë me një çakëll, sepse besohej se uji do të refuzonte këdo që ishte fajtor për magji: kushdo që mbetej në det ishte shtrigë, kush u fundos ishte i pafajshëm.

Pak më shumë se një shekull më vonë, në 1608, u shfaq edhe Compendium maleficarum, një manual tjetër i famshëm i demonologjisë i shkruar në latinisht nga frati Francesco Maria Guaccio: ai përmbante një klasifikim hierarkik të demonëve, përshkrime të pakteve me djallin dhe raporte të hollësishme mbi fuqitë e liga. e shtrigave.

Persekutimi i grave të dyshuara për kryerjen e magjive dhe lidhjet me djallin filloi në fund të mesjetës, në fund të shekullit të pesëmbëdhjetë, për të arritur kulmin midis fundit të shekujve XVI dhe XVII, gjatë konflikteve fetare midis katolikëve dhe katolikëve dhe të shtatëmbëdhjetëve. protestantët. Gjuetia e shtrigave vazhdoi edhe pas Rilindjes: sipas studiuesve, djegia e fundit e shtrigës ndodhi në Bavari (Gjermani) në 1756, pra në mes të Iluminizmit.

Rreth 3 milionë njerëz u gjykuan për magji deri në mesin e shekullit të 18-të dhe rreth 40,000 u dënuan me vdekje, 80% e të cilëve ishin gra. Por gjuetia e shtrigave nuk ishte e gjitha faji i Kishës: shumica e gjyqeve u zhvilluan në gjykatat civile, pasi Inkuizicioni merrej vetëm me herezitë. Gjatë “epokave të errëta”, në fakt, Inkuizicioni ishte i paepur, veçanërisht kundër heretikëve që përfunduan në rrezik nëse nuk tërhiqeshin. Dhe disa papë mesjetarë madje u përpoqën të mbronin gratë e akuzuara për shkaktimin e stuhive dhe sëmundjeve.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here