Arkeologët që punojnë në rrënojat e Palenque, një qytet antik në shtetin juglindor meksikan të Chiapas, kanë gjetur një stoli të hundës së Majave shekullore, të gdhendur në mënyrë të ndërlikuar, të bërë nga kocka njerëzore. Artefakti i lakuar, i cili ka pak më shumë se 6 centimetra i gjatë dhe 5 centimetra i gjerë (ose afërsisht 2.4 me 2 inç), ofron një pasqyrë të traditave të lashta funerale; besohet se është veshur nga priftërinjtë gjatë ceremonive në të cilat ata mishëronin hyjninë Maja K’awiil, i njohur gjithashtu si Zoti K, i cili lidhet me rrufetë, pjellorinë dhe bollëkun.

Është gjithashtu një shembull i rëndësishëm i ndjeshmërisë artistike të Majave, tha në një deklaratë Arnoldo González Cruz, drejtor i Institutit Kombëtar të Antropologjisë dhe Historisë (INAH), i cili kreu gërmimet.

Ornamenti është bërë nga një fragment i tibisë distale, një kockë që ndihmon në formimin e kyçit të kyçit të këmbës dhe përmban gdhendje që simbolizojnë komunikimet ceremoniale me perënditë dhe paraardhësit. Figura qendrore është një burrë Maja, i paraqitur në profil i veshur me një mbulesë koke dhe një gjerdan me rruaza, dhe me glyphin Mayan për “errësirë” në krahun e tij. Ai shoqërohet nga një kafkë dhe mban një pako që është një ikonë e zakonshme në skenat e varrimit të Majave, sipas González Cruz.

Ekipi i INAH e gjeti objektin gjatë kryerjes së punës konservuese në Pallatin e Palenque, një kompleks i përpunuar në qendër të qytetit parahispanik dhe Parkut Kombëtar të Palenque, një vend i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s. Kocka u varros në atë që arkeologët besojnë se ishte një depozitë rituale, e varrosur midis viteve 600 dhe 850 të erës sonë për të përkujtuar përfundimin e një ndërtese. Me të ishin vendosur fara, kocka kafshësh të vogla, tehe obsidiani dhe copa të mëdha qymyrguri.

Kur vishej, stoli do të ishte ulur në urën e hundës, duke krijuar një vijë të vazhdueshme nga balli deri në majë të hundës. González Cruz tha se kjo ka të ngjarë të ishte një përpjekje për t’i bërë jehonë kokës së zgjatur të K’awiil, i cili shpesh portretizohej si personifikimi i një kalli misri.

Ky është zbukurimi i parë i hundës i këtij lloji që arkeologët kanë gjetur në Palenque, megjithëse përshkrime artistike të figurave që mbajnë pjesë të tilla shfaqen diku tjetër në vend – të gdhendura në kapakun e sarkofagut të mbretit të famshëm të majave të shekullit të 7-të Kʼinich Janaab Pakal në shtëpinë e tij. dhoma e varrimit në Palenque, për shembull, dhe gjithashtu shfaqet në një pllakë ovale që përshkruan Pakalin dhe nënën e tij.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here