Punëtorët e ndërtimit kanë zbuluar një kokë mermeri të bardhë në qendrën historike të Romës, ka zbuluar kryebashkiaku i qytetit në mediat sociale. Duke postuar një foto të reliktit të mbuluar me baltë në Twitter të enjten, kryebashkiaku Roberto Gualtieri shkroi:

Roma vazhdon të kthejë prova të çmuara të së kaluarës së saj: një kokë e shkëlqyer mermeri e paprekur u gjet gjatë punimeve në Piazza Augusto Imperatore ku morën pjesë @Sovrintendenza .

Gualtieri vazhdoi duke shtuar se arkeologët dhe restauruesit tani janë “të zënë me pastrimin dhe studimin e gjetjes”. Sovrintendenza Capitolina (Kapitoline Superintendence) menaxhon, mirëmban dhe rrit trashëgiminë historike dhe arkeologjike të kryeqytetit. Pjesa mbresëlënëse, e cila mendohet të jetë pjesë e një statuje të një hyjnie femërore, u zbulua në një themel të zbuluar gjatë punimeve për “Rizhvillimin e Mauzoleumit të Augustit dhe Piazza Augusto Imperatore”.

Ishte falë “punës së vëmendshme të arkeologëve të Mbikëqyrjes” që relikti u zbulua, thuhet në deklaratë, duke shtuar se shpresohet që zbulimi të ndihmojë ekspertët “të thellojnë njohuritë” për historinë e lashtë të qytetit.

Koka e sapo gjetur, e mjeshtërisë elegante, e skalitur në mermer grek, ndoshta i përket një statuje të një hyjnie femërore, ndoshta Afërditës, me përmasa natyrore. Ajo tregon një model flokësh të rafinuar të mbledhur në pjesën e pasme falë një ‘tenia’, një fjongo të lidhur në majë të kokës. Ripërdorimi i veprave të skulpturave, madje edhe me vlerë të konsiderueshme, ishte një praktikë shumë e zakonshme në mesjetën e vonë, e cila lejonte, si në këtë rast, ruajtjen me sukses të veprave të rëndësishme të artit.

Duket se është nga epoka e gushtit, sipas Parisi Presicce. Ai tha se konservatorët dhe arkeologët tani shpresojnë ta rivendosin atë, ndërsa synojnë gjithashtu të identifikojnë subjektin dhe të përcaktojnë se sa i vjetër është./historiashqiptare

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here