Jahja Drancolli

“Liria nuk shitet (as të blihet) për asnjë ar në botë” (“NON BENE PRO TOTO LIBERTAS VENDITUR AURO”)!

Si sot, në vitin 1808, Napoleon Bonaparti i Francës (Napoleoni I) nënshtroi Republikën e Raguzës (lat. Respublica Ragusina), një simbol shtetëror mesjetar i lirisë sipas motos “Liria nuk shitet (ose të blihet) për asnjë ar në botë” (“Non bene pro toto libertas venditur auro”)!

Burimi: Motoja e lashtë është gdhendur në gur mbi portën e Lovrijenac, një nga kështjellat e njohura të Raguzës, që e mbrojti atë nga armiqtë. Monumenti në fjalë përmbledh historinë shekullore të këtij qyteti krenar dhe fisnik, të regjistruar në vitin 1979 si një sit i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here