Në ditën e sotme, më 14 tetor 1809 është nënshkruar Traktati i Schönbrunn, një marrëveshje e nënshkruar në Schloss Schönbrunn në Vjenë pasi lufta e parakohshme çlirimtare e Austrisë kundër Napoleonit u shemb me humbjen e saj në Wagram. Austria humbi rreth 83,000 km katror territor me afërsisht 3,500,000 banorë.

Sipas kushteve të traktatit, Franca mori Fiume-n, Istria-n dhe Trieste-n, pjesë të Kroacisë, sipas administratës së Napoleonit të quajtura krahina ilire, dhe pjesën më të madhe të Carinthia dhe Carniola; Rusia, pasi kishte mbështetur Napoleonin, mori seksionin Tarnopol të Galicisë Lindore; Dukati i Madh i Varshavës mori Galicinë Perëndimore, me Krakovin dhe Lublinin; dhe Bavaria fitoi Salzburgun. Austria ra gjithashtu dakord të paguante një dëmshpërblim të madh, të zvogëlonte ushtrinë e saj në 150,000 njerëz dhe të prishte marrëdhëniet diplomatike dhe tregtare me Britaninë. Traktati u pasua nga një periudhë e shkurtër e lidhjeve të ngushta midis Francës dhe Austrisë!

Burimi: https://www.britannica.com/event/Treaty-of-Schonbrunn

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here