Mataruga ishin një fis mesjetar arbëror të cilët jetonin në Hercegovinën e Vjetër e në Dalmaci. Për herë të parë emri i tyre është vërtetuar në të dhënat historike vitin 1222 në gadishullin Pelješac të Dalmacisë.

Gjatë gjithë shekullit të 20-të, fisi Mataruga konsiderohej se ishte shuar së ekzistuari si një komunitet i veçantë gjatë pushtimit osman të Ballkanit në shekullin e 15-të.

Kërkimet moderne në arkivat osmane treguan se ata ishin shpërndarë në të gjithë Ballkanin perëndimor pas pushtimit osman dhe kishin formuar vendbanime në zona të tjera. Deri në vitin 1477, një pjesë e tyre jetuan në kazanë e Prijepoljes, ku ata formuan bashkësinë e tyre të veçantë (nahiye) me 10 fshatra (katund). Një nga udhëheqësit e tyre gjatë kësaj periudhe ka qenë Vojko Arbanashi (Vojko Arbërori, Arbanas-term Mesjetar sllav për shqiptarët).

Fisi Mataruga përmendet shpesh në dokumentet historike të shekullit të 14-të dhe 15-të si një shoqëri kullotash, me disa nga më të spikaturat prej tyre organizatorë të karvaneve për transportin e kripës dhe mallrave të tjera nga bregu i detit në tokë.

Në kohët tona fisi Mataruga cilësohet si i zhdukur dhe i asimiluar në popullatën lokale.

📸 Në foto mund të shikoni një varrezë mesjetare e cila i përket fisit Mataruga.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here