Arkeologët në Egjipt kanë zbuluar një rezervë monedhash ari dhe argjendi gati 1000-vjeçare pas një tempulli në Esna, një qytet i vendosur përgjatë lumit Nil.

Thesari i zbuluar nga një ekip studiuesish nga Këshilli i Lartë i Egjiptit për Arkeologjinë, përfshin monedha të prera në pjesë të ndryshme të epokës islame, e cila filloi në vitin 610 pas Krishtit, kur profeti Muhamed mori zbulesën e tij të parë dhe zgjati afërsisht deri në shekullin 13.

Monedhat e dukshme të gjetura gjatë gërmimeve, të cilat filluan vitin e kaluar, përfshijnë 286 monedha argjendi të mbretërve dhe mbretërive të asaj epoke, si dhe një shumëllojshmëri monedhash ari, një monedhë nga Armenia që u pre gjatë mbretërimit të mbretit Leo II në shekullin 13 dhe monedha bronzi dhe bronzi nga Perandoria Osmane.

Gjithashtu midis “thesarit të fshehur” u gjetën dirhemë (monedha argjendi të përdorura në disa shtete arabe, duke përfshirë Emiratet e Bashkuara Arabe të sotme) të prera nga një sërë mbretërish dhe sulltanësh.

Përveç kësaj, studiuesit zbuluan kallëpe dhe peshore që u përdorën gjatë procesit të prerjes.

Arkeologët nuk janë të sigurt se pse grumbulli i monedhave u braktis në vendin e tempullit dhe shpresojnë se analizat e mëtejshme të ruajtjes do të japin të dhëna për historinë e monedhave, sipas deklaratës së Ministrisë egjiptiane të Turizmit dhe Antikitetit..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here