Jani Gura i lindur në vitin 1791 në Dremisa, Çamëri, nga një familje çame, që fëmijë praktikohej me armë. Disa vite para revolucionit grek ishte ushtarë i Odise Andruços, ku fitoi dhe respektin e tij duke u bërë udhëheqës disa muaj para revolucionit. Jani së bashku me Odisenë morën pjesë në betejën e Hanit të Gravisë, ku u dallua për guximin e tij. Kur kushëriri i tij, Dhimitër Panourgias ishte i rrethuar në Amfissa nga turqit, në 27 mars 1821 Jani e shpëtoi atë me vetëm 400 ushtarë. Ata arritën të mbyllnin turqit në kështjellën e qytetit deri sa i detyruan të dorëzohen pas 10 ditësh. Më pas mori pjesë në betejën e Vasiliqis ku tregoi zotësi të madhe dhe plani i tij i betejës nuk u pranua. Më 1822 u emërua sigurues i Athinës dhe në 1825 komandant i përgjithshëm i Greqisë qëndrore dhe lindore. Gjatë luftës civile pushtoi Peloponezin. Më 7 prill 1825 arreston ish-komandantin e tij Odise Andruçon dhe e burgos në Akropoli. Jani Gura vritet në 1 tetor 1826 nga Mehmet Reshit Pasha në rrethimin e Akropolit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here