Categories: HISTORI/ARKEOLOGJI

Harta amerikane për Ballkanin gjatë Luftës së Parë Botërore

Një hartë politike e periudhës së Luftës së Parë Botërore ka dalë në dritë e skicuar nga amerikanët në vitin 1916, e cila tregon se si SHBA e shihte Ballkanin si një nga pikat kryesore të përplasjes botërore prej edhe nga nisi kjo luftë.

Historiani Armand Plaka pat sjellë për publikun shqiptar një hartë politike që sipas diçiturës hasej shpesh në arkivat amerikane, në shtypin amerikan dhe atë të huaj në kulmin e Luftës së Parë Botërore, në një kohë kur fatet e luftës akoma nuk ishin vendosur.Komenti ose pyetja që e shoqëronte hartën ishte: A do jetë Ballkani skena ku do të luhet beteja përfundimtare që do të vendosë dhe fatet e Luftës  Mbarëbotërore? Harta, e cila u botua për herë të parë në gazetat njujorkeze më 30 shtator 1916, vijoi të përdorej gjerësisht nga shtypi edhe 10 vite të tjerë, deri në vitin 1926”, shkruante historiani Armand Plaka.

In For Culture

Recent Posts

4 arsyet më të zakonshme përse lulet dhe bimët vyshken, ja zgjidhja për çdo problem

Të kujdesesh për bimët e lulet në vazo duket mjaft e lehtë deri në momentin…

3 hours ago

“Shtëpia e Bardhë”, kur u vendos guri i parë i themelit dhe si u vendos ky emër

Ndërtimi i Shtëpisë së Bardhë nisi me gurin e parë të themelit, më 13 tetor…

4 hours ago

Nëse jeni djegur, ja masat urgjente për të mos mbetur shenja

Nëse aksidentalisht jeni djegur me hekur apo ju është derdhur kafeja e nxehtë, duhet të…

4 hours ago

Njerëzit që braktisën shkollën, por ndryshuan botën!

Një nga çmimet më prestigjiozë, që një person mund të marrë në rrugëtimin e jetës,…

4 hours ago

Mbajeni gripin dhe virozat sa më larg vetes duke shmangur këto gabime në të përditshmen tuaj

Moti i paqëndrueshëm, luhatjet e temperaturave, qëndrimi për një kohë të gjatë në ambiente të…

4 hours ago

Kosova në Ilirikun e vitit 1689

Historiani Jahja Drançolli, ka publikuar një pjesë të hartës së Ilirikut, marrë nga atlasi i…

4 hours ago