Arkeologët në Turqi kanë gjetur disa nga shembujt më të hershëm të skulpturave në vendet parahistorike që mund të lidhen me Biblën, njoftoi Ministria turke e Kulturës dhe Turizmit, e cila mbikëqyri gërmimet, në fund të muajit të kaluar.

Në zonën Karahan Tepe në Turqinë juglindore, ekspertët gjetën një figurë njerëzore me përmasa mbi shtatë metra të gjatë. E quajtur “një nga skulpturat më realiste të periudhës” nga Ministria, skulptura përshkruan një burrë me shprehje realiste të fytyrës, së bashku me brinjë të gdhendur, një shtyllë kurrizore dhe kocka shpatullash. Kjo mund të jetë statuja më e vjetër njerëzore e llojit të saj e zbuluar deri më tani, pasi vendi daton rreth 9 mijë 400 vjet para erës sonë. Për më tepër, një statujë tjetër u identifikua në afërsi.


I ndodhur në rajonin e Mesopotamisë së Epërme dhe shtëpia e komuniteteve të lashta bujqësore, Karahan Tepe është rreth 50 kilometra në lindje të Şanlıurfa, që besohet të jetë qyteti antik Ur. Qyteti mendohet të jetë vendlindja e Abrahamit, babait të tre feve “abrahamike” dhe konsiderohet një vend i shenjtë midis hebrenjve, të krishterëve dhe myslimanëve.

Në vendin e afërt të Göbekli Tepe, u zbulua një statujë gëlqerore me përmasa reale të një derri të egër. E veshur me mbetje pigmenti të kuq, të bardhë dhe të zi, është “skulptura e parë e pikturuar e gjetur nga ajo periudhë”. Statuja u gjet gjithashtu me dekorime simbolike në formë H, një gjysmëhënë, dy gjarpërinj dhe tri maska për fytyrën e njeriut.

Lexo më shumë Kur Fishta detyroi shkrimtarin serb të dalë jashtë Konferencës Ndërkombëtare të Letërsiesë në Romë
Gjatë një studimi të përbashkët nga universitetet në Stamboll dhe Chicago në vitin 1963, Göbekli Tepe u zbulua megjithatë, gërmimet vazhduan deri në vitin 1995. Göbekli Tepe besohet të jetë i lidhur me një tregim biblik të Noas. Është një nga qendrat më të vjetra dhe më të mëdha të adhurimit, që daton në 9 mijë e 600 vjet para erës sonë. (Art News)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here