Ekziston një besim se çdo gjurmë gishti në dorën e një personi është krejtësisht unike, por kjo tani po sfidohet nga kërkimet nga Universiteti Columbia.

Sipas mediave të huaja, përcjell Telegrafi, një ekip në universitetin amerikan trajnoi një mjet të inteligjencës artificiale për të ekzaminuar 60,000 gjurmë gishtash për të parë nëse mund të përcaktonte se cilat i përkisnin të njëjtit individ.

 

 

Dhe Gabe Guo, studenti i inxhinierisë në krye të projektit, foli me CNN për studimin e ri të botuar në revistën Science Advances këtë javë, për të cilin ai argumenton se ka hedhur poshtë supozimin popullor se çdo gjurmë gishti në një dorë është në thelb unike.

Studimi u mbështet në zbulimin e AI të ngjashmërive midis gishtërinjve të ndryshëm që i përkasin të njëjtit person për të argumentuar se çdo gjurmë gishti, në fakt, nuk është krejtësisht unike.

 

Projekti, i cili ishte gjithashtu një bashkëpunim midis Hod Lipson në Columbia Engineering dhe Wenyao Xu në Universitetin e Buffalo SUNY, përdori një model të inteligjencës artificiale i cili është i ngjashëm me teknologjinë e përdorur për njohjen e fytyrës, sipas CNN.

Gjetjet fillimisht u hodhën poshtë nga komuniteti i mjekësisë ligjore.

Një revistë e mirënjohur mjeko-ligjore që hodhi poshtë hulumtimin, me një ekspert anonim recensues dhe redaktor që konkludoi se ‘dihet mirë se çdo gjurmë gishti është unike’.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here