Një krijesë detare që ka jetuar miliona vjet më parë është zbuluar nga shkencëtarët në një “gjendje të jashtëzakonshme ruajtjeje”.

”Edhe pse trilobitët notuan në oqeane rreth 500 milionë vjet më parë, studiuesit thanë se ”kafshët ende duken sikur vdiqën dje”.

Krijesat arritën fundin e tyre pasi u zhytën plotësisht në hi pas një shpërthimi vullkanik, duke ruajtur indet e tyre të buta dhe pjesët e tjera të trupit në gjendje të pacenuar.

“Kam studiuar trilobitët për gati 40 vjet, por kurrë nuk kam ndjerë se po shikoja kafshë të gjalla aq shumë sa bëja me këto” deklaroi Dr Greg Edgecombe, një paleontolog në Muzeun e Historisë Natyrore në Londër.

“Kam parë shumë anatomie të buta të trilobiteve, por ruajtja e tyre 3D është vërtet e mahnitshme”, shtoi ai.

Trilobitët janë disa nga kafshët detare fosile më të studiuara, me mbi 20 000 lloje të identifikuara gjatë 200 viteve të fundit.

Dr Edgecombe tha se ”studimi i trilobiteve është i rëndësishëm sepse u siguron shkencëtarëve një nga grupet e të dhënave më gjithëpërfshirëse për të analizuar historinë evolucionare të një specie të zhdukur”.

Krijesat ishin gjithashtu gjeografikisht të ndryshme, duke i bërë ato fosile indeksuese të shkëlqyera për gjeologët që llogaritnin moshën e shkëmbinjve në të cilët gjenden.

Megjithëse fosilet e trilobiteve janë gjerësisht të disponueshme, indet e buta të ruajtura mirë janë më të vështira për t’u gjetur sepse bakteret dhe mikroorganizmat e tjerë përshpejtojnë dekompozimin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here