Lindjet në ujë nuk rrisin rrezikun e komplikimeve për nënën ose foshnjën, tregon hulumtimi i NHS. Gratë me shtatzëni me rrezik të ulët kanë po aq gjasa të përjetojnë lindje të shëndetshme në një pishinë të mbikëqyrur sa ato në shtretër, zbuluan ata. Ekspertët thonë se mund të ketë implikime për mijëra gra çdo vit që përdorin pishinat e lindjes si një formë lehtësimi të dhimbjes gjatë lindjes.

Studimi analizoi më shumë se 87,000 regjistrime që përdorën një pishinë gjatë lindjes në 26 organizata NHS në Angli dhe Uells mes viteve 2015 dhe 2022.

Studiuesit hulumtuan shkallën e vdekjeve të foshnjave, çjerrje të rënda nga gratë gjatë lindjes, si edhe numrin e foshnjave që kishin nevojë për antibiotikë ose ndihmë me frymëmarrjen në një njësi neonatale pas lindjes.

Në Mbretërinë e Bashkuar rreth 60,000 gra në vit përdorin një pishinë lindjeje ose banjë për lehtësimin e dhimbjeve gjatë lindjes, por disa mami dhe mjekë ishin të shqetësuar se lindjet në ujë mund të sjellin rreziqe shtesë.

Por hulumtimi i ri, i botuar në revistën e obstetrikës dhe gjinekologjisë BJOG, zbuloi se këto nuk ishin më të larta midis lindjeve në ujë krahasuar me lindjet jashtë ujit.

Julia Sanders, një profesoreshë e mamisë klinike në Universitetin e Cardiff-it, tha: “Ka pasur raporte që foshnjat mund të sëmureshin rëndë, madje edhe të vdisnin, pas lindjeve në ujë, dhe se nënat kishin më shumë gjasa të kishin çjerrje të rënda ose humbje të madhe gjaku.

“Ne donim të përcaktonim nëse lindjet në ujë me mamitë e NHS-së janë po aq të sigurta sa lindja jashtë ujit për gratë dhe foshnjat e tyre me rrezik të ulët të komplikimeve.

Analiza zbuloi se një në 20 nëna herën e parë kishin një lot të rëndë në krahasim me një në 100 nëna që kishin një fëmijë të dytë, të tretë ose të katërt. Tre në çdo 100 foshnja kishin nevojë për antibiotikë ose ndihmë në frymëmarrje, ndërsa vdekjet ishin të rralla, shtatë u regjistruan në grupin e lindjeve në ujë, krahasuar me gjashtë në mesin e atyre që lindën jashtë ujit. Normat e prerjes cezariane ishin gjithashtu të ulëta, nën 6 për qind për nënat për herë të parë dhe nën 1 për qind për nënat që kishin fëmijën e dytë, të tretë ose të katërt.

Profesor Sanders tha se gjetjet, vërtetojnë shkencërisht se lindja në ujë “nuk ishte e lidhur me një rritje të rrezikut për nënën dhe foshnjën”.

Peter Brocklehurst, profesor emeritus i shëndetit të grave në Njësinë e provave klinike në Birmingham, tha: “Duke pasur parasysh se 10 për qind e grave përdorin zhytjen në ujë si qetësues ndaj dhimbjes gjatë lindjes, rezultatet e këtij studimi do të kenë implikime për mijëra gra në vit në Angli dhe shumë të tjera në mbarë botën, ku zhytja në ujë gjatë lindjes është praktikë e zakonshme.’

Profesor Chris Gale, një konsulent neonatolog në Chelsea and Westminster NHS Foundation Trust në Londër, shtoi: “Shumë pediatër dhe neonatologë shqetësohen se lindjet në ujë mund të sjellin rreziqe shtesë për foshnjat, por studimi gjeti prova bindëse se për gratë me një shtatzëni të pakomplikuar kjo nuk është kështu.’/Daily Mail – Syri.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here