Puna arkeologjike, edhe pse shpesh e lodhshme, ka ofruar njohuri magjepsëse për qytetërimet e lashta, duke nxitur diskutime dhe teori të shumta për të kaluarën. Më poshtë janë disa teori arkeologjike intriguese të bazuara në provat e mbledhura:

10. Aztekët sakrifikonin njerëz për shkak të mungesës së proteinave

Image

Antropologu Michael Harner teorizoi se aztekët praktikonin kanibalizëm gjatë sakrificave për shkak të mungesës së proteinave të shkaktuar nga një popullsi në rritje dhe kafshë gjahu në rënie. Kjo teori kundërshtohet nga Bernard Ortiz De Montellano, i cili argumenton se sakrificat ishin rituale dhe nuk kishin lidhje me mungesën e proteinave.

9. Qyteti i Pavlopetrit ishte qyteti fantastik i humbur i Atlantidës

Image

Në vitin 2009, studiuesit zbuluan qytetin e zhytur në ujë të Pavlopetrit pranë Peloponezit Jugor. Pasi daton 5000 vjet më parë, disa sugjerojnë se mund të jetë qyteti i humbur i Atlantidës për shkak të fundosjes së papritur dhe strukturave elitare.

8. Historia e Noes ishte një alegori për një përmbytje lokale

Image

Shumë histori të lashta të përmbytjeve, përfshirë Arkën e Noes, mund të jenë alegori për një përmbytje të rëndë lokale në Mesopotaminë e Lashtë. Dëshmitë gjeologjike mbështesin shfaqjen e përmbytjeve të rëndësishme në rajon, të cilat mund të kenë frymëzuar këto mite të përhapura për përmbytjet.

7. Disa të krishterë i hidhnin te luanët

Image

Edhe pse shpeshherë dalin si të pasakta, disa prova sugjerojnë se të krishterët e hershëm mund të jenë hedhur te luanët ose kafshët e tjera si një formë ekzekutimi. Pavarësisht mungesës së të dhënave të drejtpërdrejta, praktika e përdorimit të kafshëve për ekzekutim ishte e zakonshme, duke e bërë atë të besueshme.

6. Reputacioni i luftëtarëve spartanë ishte kryesisht propagandë

Image

Spartanët janë të famshëm si luftëtarë elitarë, por paraqitjet e tyre reale në beteja ishin mediokër. Pjesa më e madhe e reputacionit të tyre të frikshëm mund të jetë ekzagjeruar nga historianë si Herodoti dhe propaganda spartane për të kontrolluar popullsinë e tyre më të madhe të skllevërve.

5. Ultësira e Majave kishte vende-vende qytet-shtete

Image

Në vitin 2016, imazhet me lazer zbuluan mbi 60,000 vende të reja të mundshme në Ultësirën e Majave, duke mbështetur teorinë e qyteteve-shteteve të ndërlidhura. Zbulimet përfshinin rrugë, ferma dhe fortifikime, duke shfaqur qytetërimin e përparuar të Majave.

4. Kopshtet e varura të Babilonisë ishin në Ninive

Image

Dr. Stephanie Dalley argumenton se Kopshtet e varura ishin në të vërtetë në Ninive, jo në Babiloni. Dëshmitë arkeologjike, duke përfshirë ujësjellësit dhe përshkrimet e kopshteve, mbështesin këtë teori, duke ndryshuar vendndodhjen e kopshteve të famshme.

3. Epikat e Homerit janë shkruar nga një grua

Image

Andrew Dalby teorizon se një grua transkriptoi epikat e Homerit, Iliadën dhe Odisenë. Ai sugjeron se një mecenat i pasur mund të kishte punësuar një grua për këtë detyrë, duke qenë se poetët publikë, zakonisht meshkuj, nuk kishin gjasa të kalonin kohë duke shkruar.

2. Vendbanimet njerëzore bujqësia e parakohshme

Image

Dëshmitë nga Izraeli dhe Jordania sugjerojnë se vendbanimet e përhershme njerëzore kanë ekzistuar 14,000 vjet më parë, para bujqësisë. Kjo sfidon nocionin se bujqësia ishte e nevojshme për zhvillimin e komuniteteve njerëzore.

1. Amerikanët e lashtë indigjenë digjnin pemë në rrafshnalta

Image

Rrafshnaltat e Mëdha, dikur të pyllëzuara, u ndryshuan nga amerikanët indigjenë duke djegur pemë për të krijuar kullota për kafshë gjahu. Kjo, kombinuar me zjarret natyrore, e shndërroi peizazhin në kullotat që shihen sot./TopTenz

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here