Falja e atyre që ndonjëherë na kanë vënë në pozitë të vështirë ose na kanë shkaktuar probleme serioze mund të jetë pjesë e procesit me anë të të cilit do të kapërcejmë traumën tonë. Megjithatë, psikologët dhe ekspertët nuk ndajnë këtë pikëpamje. Në vend të kësaj, ata e konsiderojnë faljen si krejtësisht të panevojshme dhe kanë disa arsye pse.

Psikologu me shumë përvojë Dr. Ramani Durvasula, i specializuar në rastet e traumave psikologjike që vijnë nga sjelljet narcisiste në marrëdhëniet ndërpersonale, analizon çështjen duke u nisur nga fakti se një moto si “falja të ndihmon të shërohesh” nuk duhet të mbizotërojë vetëm në të menduarit e njerëzve.

“Si mund ta falim dikë që na ka lënduar aq keq, duke qenë një narcisist?”, u pyet ajo nga drejtuesi i podcast-it të Shkollës së Madhështisë, Lewis Howes.

Dr. Ramani bëri një deklaratë shumë të qartë:

“Presioni për të falur ka bërë që shumë njerëz të ndihen fajtorë gjatë gjithë jetës së tyre ose të falin para se të vijë koha e duhur. Ka shumë literaturë se si falja e dikujt që ende na lëndon ka efekte negative në jetën tonë”, tha ai.

Dr. Ramani theksoi se falja shpesh nuk ofron absolutisht asgjë në rrugëtimin tonë të vetë-përmirësimit, veçanërisht kur tjetri nuk na ka ofruar asgjë të mirë, vetëm dhimbje.

“Nëse dikush ka marrë nën kontroll shpirtin tonë dhe na ka privuar nga paqja, ai nuk mund të meritojë falje”, tha ai.

Ajo theksoi se një akt i tillë nuk e largon domosdoshmërisht nga ne barrën përkatëse psikologjike që mbajmë dhe se nëse tregohemi shpirtmadh, personi konkret do të mund të mbetet në jetën tonë dhe të vazhdojë të na dëmtojë me sjelljen e tij.

“Disa njerëz kanë ende marrëdhënie me familjarët e tyre… Ndoshta nuk kanë zgjidhje, nuk mund të largohen të gjithë, ndonjëherë kjo nuk mund të bëhet”, tha ai.

Por t’i japësh rrugë zemërimit ndonjëherë është sinonim i lënies së personit tjetër të vazhdojë t’ju bëjë të ndiheni keq. Është kaq e thjeshtë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here