Kur mbyllni ose hapni sytë në një dhomë shumë të errët, ndonjëherë mund të vini re modele dhe rrotullime të ndryshme ngjyrash apo edhe si ndezje dritash. Cilat janë ato forma të çuditshme lundruese që shihni ndonjëherë kur mbyllni sytë?

Njolla të vogla të indeve, një koleksion proteinash dhe rruazash të kuqe të gjakut, shkruan IFL Science.

Disa probleme me shikimin mund të shkaktohen nga një gjendje mjekësore dhe nëse keni probleme të shpeshta, mund të dëshironi të shihni një mjek. Shumica e njerëzve përjetojnë halucinacione vizuale të padëmshme kur sytë e tyre janë të mbyllur, të cilat janë rezultat i funksionit normal të syve.

Ato quhen “fosfene” dhe janë ndjesi drite që njerëzit përjetojnë kur në fakt nuk ka dritë për t’i shkaktuar ato.

“Sytë tanë nuk fiken në errësirë, por në vend të kësaj krijojnë sinjale të brendshme shumë të dobëta që imitojnë dritën. Këto sinjale gjenerohen vazhdimisht nga qelizat në pjesën e prapme të syve tuaj”, shpjegon Katrina Schmid, profesoreshë e asociuar në Universitetin e Teknologjisë në Queensland, për The Conversation .

 

“Vurbullat dhe valët që shohim janë shkaktuar nga ndryshimet në aktivitetin e këtyre qelizave. Pikat mund të ngjyrosen sepse qelizat në sytë tuaj që zbulojnë ngjyrën e tregojnë gjithashtu këtë aktivitet. Këto sinjale transmetohen në tru dhe truri i interpreton ato si aktivitet të rastësishëm. Truri juaj nuk e di se ato nuk janë prodhuar nga drita e vërtetë, kështu që ne mendojmë se po shohim drita me ngjyra dhe modele që nuk janë aty. Është një iluzion!”

Edhe pse ato ndodhin te njerëzit e shëndetshëm, ato mund të jenë gjithashtu një shenjë e një problemi të retinës, siç është shkëputja e retinës, sëmundje neurologjike ose një shenjë që thjesht i keni fërkuar shumë sytë. Ju mund të shkaktoni fosfene nëse aksidentalisht shtypni lehtë kokën e syrit.

“Nëse ajo që shihni ka ndryshuar dhe modelet e dritës bëhen shumë më të dukshme ose zgjasin më gjatë,” paralajmëron Schmid, “kjo mund të tregojë një problem.“./abcnews.al

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here