NGA: VEHBI XHEMAILI

BOTUAAR ME 16 Shkurt 2024

Me rastin e 109 vjetorit të Frontit të GALIPOLIT
BETEJA E ÇANAKALASË:“SOT E KËSAJ DITE KULLON

Mobilizimi dhe rekrutimi nga trojet shqiptare për luftën e Galipolit ka filluar 17 Shkurt 1915
Lufta e Çanakalasë u zhvillua më 24-25 prill 1916
Ndërsa ka mbaruar më 9 janar 1916.

DOKUMENTET FLASIN NDRYSHE PËR PJESËMARRJEN E SHQIPTARËVE NË BETEJËN E ÇANAKALASË !

SHQIPËRIA pa Zot shtëpie pas Shpalljes së Pavarësisë…
-Bullgaria pasi i pushtoi territoret shqiptare mobilizoi me dhunë ushtarë shqiptarë për ti dërguar në Frontin e Lindjes, por edhe në Turqi. Në bazë të listave që dispononin organet ushtarake bullgare, ata arritën të mobilizojnë mbi 16.000 ushtarë.
-Edhe në territorin që mbante Austro-Hungaria brenda një kohe të shkurtër për Turqi, mblodhën 4 500 veta. Këta rekrutë shqiptarë u dërguan për nevojat e Regjimentit të Korparmatës XV të ushtrisë turke, kundër Rusisë, ndërsa 800 vullnetarë të tjerë për në Turqi.

-Spastrimi etnik i vilajetit të Kosovës dhe Manastirit nga ana e organeve bullgare bëhej me plan, pasi regjistrimi i rekrutëve nuk bëhej hapur në listat bullgare. kjo vërtetohet se, vetëm Komanda Turke në radhët e veta pranoi mbi 10 000 shqiptarë. ndërsa tre divizione të tjera, përafërsisht me pesëmijë shqiptarë, luftonin në anën e bullgarëve në Dobruxhë.
-Ndërsa numri i të vrarëve dhe i të zhdukurve nuk dihet. politika bullgare mendonte se me këto metoda barbare do të arrinte të dobësonte rezistencën shqiptare në këto troje, për një eksod të mundshëm total të elementit shqiptarë.(V.Xh).
-Çfarë propagandonte grupi i oficerit turk Subi Beu, për të bindë shqiptarët që të shkojnë në Turqi. Ai propagandonte se Turqia është gati të pranojë krijimin e një Shqipërie Autonome, nën patronazhin e një Princi turk. Identike me atë që kërkonte Haxhi Qamili në Tiranë 1914. (V.Xh).

-Në këtë kohë bëhej propaganda e madhe edhe nga disa Hoxhallarë se: “Jemi Turk Elhamdulila”, kush vritet në mbrojtje të Sulltanit shkon Shehid… Edhe Xhamit i shëndërruan në qendra rekrutimi, pasi ndiqeshin kudo nga ushtria bullgare tubohesin nëpër xhami…
-Në këtë kohë ka pasur vullnetarë edhe nga Jabollçishta e Epërme që kanë luftuar në Çanakala. Këta zbritën nga mali për të shkuar në Çanakala, as vetë nuk e dinin për çka shkonin. Ata deklaronin: “Ne nuk dinim të lexonim, çka na thonin atë bënim, “Ne vetëm AMIN” .

-Për pjesëmarrjen e shqiptarëve në ushtrinë turke, Ministri i Turqisë Enver Pasha, deklaronte: “me këta 10.000 veta Korparmata XV TURKE ishte plotësuar totalisht”. Pra këtë lëshim politik të bërë pa “qëllim”, por me pasoja të një katastrofe për popullin shqiptar, me rekrutimin e të rinjve “Vullnetarë” nga trojet shqiptare, për të luftuar në mbrojtje të Sulltanit…

Turqia me ndihmën e Austro-Hungarisë dhe Bullgarisë në Frontin kundër Rusisë dhe Galipolit, ka angazhuar mbi 50 mijë shqiptarë.
Kjo ëshë një ndër historitë më të dhimbshme të Kombit tonë…, Ky është rezultati i kësaj lufte i popullit shqiptarë. Kështu mbrapsht vepron vetëm një popull pa kokë, i cili nuk ka arrit as sot e kësaj dite të ketë një projekt strategjik Kombëtar, edhe pse i takon Evropës. Ende numërojmë në vend dhe fare nuk merremi me vetveten… Por vajtojmë të tjerët!!!
Libri më i Ri në dorëshkrim: “lufta e shqiptarëve të Maqedonisë kundër pushtuesve Serbo-Bullgarë (1915-1945”,
16 shkurt 2024. Bogovinë –Tetovë,
VAZDHON, Pjesa DYTË..

Trungu&InforCulture.info

 Këtë foto ma ka dërguar atdhetari nga Tetova që jeton në Stamboll-FERHAN METROLL       

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here