Mbajtja e rekordit për përqindjen më të lartë të qytetarëve të lumtur, për shumë vite, nuk është një detyrë e lehtë. Finlanda, megjithatë, është qyteti që vazhdimisht ia del mbanë, pavarësisht kushteve të pafavorshme të motit.

Sipas ekspertëve, finlandezët kanë prioritet të punojnë shumë për shëndetin e tyre mendor dhe jo karrierën apo paratë. Duke folur për New York Post, një ekspert i shëndetit mendor zbuloi sekretet që mbajnë nivelet e dopaminës së finlandezëve të larta:

Një ndjenjë e komunitetit

Përndryshe, ndjenja dhe besimi se jeni pjesë e një grupi shoqëror, si dhe ndjenjat që ju afrojnë me anëtarët e tjerë të komunitetit. Të kesh rreth teje njerëz që kujdesen për ty dhe për të cilët kujdesesh, i bën të dyja palët më të lumtura. Për fat të mirë, kjo mund të jetë e vërtetë edhe në kushte shumë të këqija. Studimet konfirmojnë se kjo është e vërtetë. Kalimi i kohës cilësore me miqtë dhe familjen mund ta bëjë jetën pafundësisht më të mirë, pavarësisht nga gjendja financiare e dikujt.

Veprime të mira

Një studim i vitit 2023 i Universitetit Shtetëror të Ohajos zbuloi se ankthi, depresioni dhe stresi mund të lehtësohen me veprime të vogla mirësie. Ato mund të duken të parëndësishme, si të thuash një fjalë të mirë ose një kompliment të thjeshtë, por pjesëmarrësit e hulumtimit raportuan se sjellje të tilla rritën ndjenjën e tyre të kënaqësisë si momentalisht ashtu edhe afatgjatë.

Vetë-shërbyes

Është një enigmë për shumë njerëz dhe shumë nuk arrijnë të gjejnë një qëllim të fortë dhe të qartë në jetën e tyre, madje edhe në moshat e avancuara. Kjo është kryesisht për shkak të besimit të përhapur se e ashtuquajtura “thirrje” e një personi është diçka që e hasni rastësisht.

Megjithatë, në realitet, përkushtimi ndaj një qëllimi i paraprin kuptimit të tij. Pasi ta gjeni, ky synim i palëkundshëm rrit sjelljen produktive, rrit elasticitetin mendor përballë vështirësive dhe sigurisht ju bën një anëtar më të dobishëm të shoqërisë./abcnews.al

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here