Nxënësit e shkollave të mesme që përdorin alkool, kanabis ose nikotinë kanë më shumë gjasa të kenë simptoma të çrregullimeve të shëndetin mendor sesa ata që nuk i përdorin ato, sipas një studimi të ri të botuar nga studiuesit në Spitalin e Përgjithshëm të Massachusetts, dhe Universitetin e Minesotës.

Çfarë thotë studimi

Studimi, i cili përdori rezultatet nga një anketë 2022-2023 me mbi 15 mijë nxënës të shkollave të mesme të Massachusetts, zbuloi se përdorimi i ndonjë prej këtyre tre substancave ishte i lidhur me simptoma psikiatrike, duke përfshirë mendimet vetëvrasëse, simptomat e depresionit ose ankthit, përvojat psikotike dhe hiperaktiviteti i mungesës së vëmendjes.

Studiuesit shikuan gjithashtu nëse sa shpesh adoleshentët përdornin alkool, kanabis ose nikotinë lidhej me simptoma të shtuara psikiatrike. Ata zbuluan se përdorimi i përditshëm ose pothuajse ditor “ishte i lidhur vazhdimisht me rritje të moderuar të simptomave” dhe mendimet për vetëvrasje ishin rreth pesë herë më të përhapura në mesin e studentëve që përdornin substanca çdo ditë.

Por edhe në mesin e studentëve me nivele më të ulëta përdorimi, studentët që kishin përdorur ndonjëherë substanca ose i përdornin ato çdo muaj ose javë, u zbulua një rritje e simptomave psikiatrike, transmeton Klankosova.tv.

“Ne e dimë dhe e kemi ditur për një kohë që simptomat psikiatrike priren të jenë më të përhapura tek të rinjtë që përdorin substanca”, tha Randi M. Schuster, autor i lartë i studimit dhe profesor i asociuar i psikologjisë në MGH, për Yahoo Life. “Ne tregojmë se këto tendenca shfaqen edhe në nivele të ulëta përdorimi, gjë që ishte mjaft e jashtëzakonshme”.

Çfarë mund të bëjnë prindërit

Bisedat rreth abuzimit me substancat mund të jenë të vështira për t’u pasur, por është e rëndësishme të filloni herët. Sipas ekspertëve, prindërit duhet të fillojnë të flasin me fëmijët e tyre për abuzimin e substancave, veçanërisht “drogat e hyrjes” si alkooli dhe nikotina, jo më vonë se mosha 9 vjeç. Prindërit mund të fillojnë në një mënyrë të përshtatshme për moshën, duke prezantuar gradualisht tema si cilat ilaçe janë ose nuk janë në rregull për t’u marrë, presioni i kolegëve dhe rreziqet që vijnë nga mediat sociale.

Dhe nëse fëmija juaj shpreh mendime për vetëvrasje, ju duhet ta merrni seriozisht edhe nëse është i vogël, me ekspertët që thonë se një fëmijë “asnjëherë nuk është shumë i ri” për të marrë jetën e tij. Prindërit duhet të qëndrojnë të qetë për të inkurajuar një fëmijë që të vazhdojë të komunikojë hapur dhe të bëjnë pyetje të tilla si: “Çfarë do të thuash kur thua se dëshiron të vdesësh?”, “Çfarë mendon se do t’i përmirësojë gjërat?” dhe “Çfarë ju nevojitet nga unë?”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here