Gjatë dimrit shpesh bëjmë shaka se jemi “alergjikë ndaj të ftohtit” dhe se mezi presim ditët më të ngrohta. Megjithatë, individët në të vërtetë mund të jenë alergjikë ndaj të ftohtit.

Ka njerëz, lëkura e të cilëve është jashtëzakonisht e ndjeshme ndaj temperaturave të ftohta dhe sa herë që ekspozohen ndaj të ftohtit (qoftë ajri apo uji), shfaqet një reaksion alergjik, i njohur si urtikaria e ftohtë, shkruan“Health Cleveland Clinic” (health.clevelandclinic).

Përveç temperaturave të ulëta, në shfaqjen e alergjive kontribuon edhe era.

– Nëse dikush është alergjik ndaj të ftohtit, sa herë që del jashtë në temperatura të caktuara të ftohta, një skuqje (urtikarie) do të shfaqet në çdo pjesë të ekspozuar të trupit – thotë alergologia Dr. Sandra Hong për blogun e Cleveland Clinic.

Simptomat e alergjisë ndaj të ftohtit

Kjo alergji, e njohur edhe si urtikaria e ftohtë , në pjesët e lëkurës së pambrojtur që bien në kontakt me ajrin e ftohtë, ujin ose sipërfaqet e ftohta, shpesh shkakton:

– kruajtje

– skuqje

– ënjtje dhe skuqje

Reagimi zakonisht ndodh brenda pesë deri në dhjetë minuta pas ekspozimit ndaj të ftohtit dhe mund të zgjasë afërsisht një deri në dy orë , vëren uebsajti i Qendrës për Sëmundjet Gjenetike dhe të Rralla.

Gratë janë më të ekspozuara ndaj kësaj alergjie

Gratë janë më të prirura ndaj urtikarisë së ftohtë se sa meshkujt dhe në disa raste alergjia ndaj të ftohtit zhduket pas disa vitesh. Rastet e rënda, të tilla si noti në ujë të akullt, mund të çojnë në humbje të vetëdijes, tronditje dhe madje edhe vdekje.

– Nëse individët kalojnë një kohë të gjatë jashtë ose janë të ekspozuar ndaj temperaturave shumë të ftohta ose kanë një sipërfaqe të madhe të lëkurës të ekspozuar, ata me të vërtetë mund të kenë këto reaksione alergjike. Mund të jenë edhe kërcënuese për jetën – thotë doktor Hong.

Antihistaminet jepen për të lehtësuar simptomat

Hipersensitiviteti i vërtetë ndaj të ftohtit është i rrallë, por ndodh më shpesh në zonat me klimë më të ftohtë. Edhe pse fëmijët dhe të rriturit e rinj janë më të ndjeshëm, urtikaria e ftohtë mund të ndodhë pothuajse te kushdo.

– Çdokush mund ta ketë këtë reagim në çdo moment të jetës. Lajmi i mirë është se shumica e njerëzve do të vërejnë se reaksionet e tyre alergjike janë zhdukur brenda pesë viteve, thotë Dr. Hong.

Një alergolog ose dermatolog mund të testojë lëkurën tuaj dhe të kontrollojë për reagime ndaj të ftohtit. Shoqata Amerikane e Dermatologjisë thotë se ky test zakonisht kryhet nga një dermatolog i cili vendos një qese me kuba akulli në parakrah për të kontrolluar reagimin e lëkurës.

Nëse shfaqet urtikaria e shkaktuar nga të ftohtit, një mjek shpesh mund të rekomandojë antihistamine për të lehtësuar simptomat. Në rast të një reaksioni të rëndë alergjik, mjeku rekomandon një pajisje automatike të injektimit të adrenalinës që pacientët duhet të kenë gjithmonë me vete.

Mbrojtja më e mirë janë rrobat e ngrohta

Mënyra më e mirë për të mbrojtur veten nga një alergji ndaj të ftohtit është të përpiqeni të shmangni të ftohtin krejtësisht. Sidoqoftë, nëse jetoni në rajone më të ftohta, atëherë e dini se sa e vështirë është të shmangni plotësisht temperaturat e ngrirjes. Nëse duhet të dilni jashtë, mos harroni të visheni ngrohtë dhe të mbroni të gjitha pjesët e lëkurës tuaj sa më shumë që të jetë e mundur – me një kapele, doreza, shall, çizme dhe shtresa veshjesh për t’u siguruar që të qëndroni ngrohtë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here