Ngrirja funksionale është përgjigja e trupit ndaj stresit kronik. Ngrirja funksionale i referohet gjendjes kur jeni funksional dhe i kryeni detyrat tuaja, por si përgjigje futeni në gjendjen e ngrirjes.

“Ne duhet të kushtëzojmë trupin tonë që të kalojë në gjendje të mobilizuar dhe t’i tregojmë mendjes se është e sigurt të ndjejmë ndjesi të pakëndshme. Kjo do të thotë hapa të vegjël që mund të filloni të bëni çdo ditë”, ka shkruar psikologia, Nicole LePera, shkruan The Hindustan Times.

 

LePera më tej vuri në dukje disa mënyra me të cilat mund të dilni nga ngrirja funksionale:

Lëvizni trupin

Është e rëndësishme të vazhdoni të lëvizni trupin në mënyrë natyrale. Qoftë të shkoni për një shëtitje ose të vëreni gjërat rreth jush dhe të jeni plotësisht të pranishëm në këtë moment, lëvizjet ndihmojnë për të ditur se jeni të sigurt.

Lëshoni zemërimin

Ngrirja funksionale mund të ndodhë kur keni shumë emocione të mbyllura brenda vetes. Ju duhet ta çlironi atë zemërim duke bërtitur në një jastëk ose duke e shkruar atë në një copë letre.

Lidhuni me dikë

Në këtë gjendje, mund të mos iu pëlqejë të lidheni me njerëzit në një nivel më të thellë. Prandaj, ju duhet të shtyni veten për t’u lidhur me njerëzit dhe të bëni përpjekje në marrëdhënie për ta bërë atë kuptimplotë.

Shkundni dhe ndjeni

Ju duhet të tundni trupin dhe të ndjeni ndjesitë. Njerëzit në ngrirje funksionale kanë frikë të ndjejnë ndjesitë e tyre. Ky model mund ta prishë atë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here