Shumë punëtorë të huaj synojnë të qëndrojnë në Zvicër kur të dalin në pension, zbulon një sondazh i ri.

Sipas anketës nga thelocal.ch, ka shumë njerëz që planifikonin të pensionoheshin në Zvicër.

Rreth 46% e të anketuarve thanë se synonin të qëndronin në Zvicër pas daljes në pension, në krahasim me 34% që thanë se synojnë të pensionohen diku tjetër.

Kur u pyetën pse kishin ndërmend të qëndronin, ndërsa shumë u përgjigjën thjesht: “Cilësia e jetës” ose thanë se kishin familje atje, teksa janë disa arsye, të cilat mund të grupohen në disa fusha kryesore.

Është një vend i bukur

Bukuria natyrore e Zvicrës u citua nga shumë të anketuar si një faktor thelbësor në arsyen e tyre për të qëndruar.

Tommy Vercetti, një Inxhinier Softuerësh nga Cyrihu u përgjigj: “Unë u zhvendosa këtu kryesisht për shkak të natyrës më të bukur që mund të keni në botën e zhvilluar. Dhe sapo të dal në pension, dua ta përdor gjithë atë kohë të lirë për ta shijuar plotësisht! Plus ajrin e pastër edhe në qytete”.

Saj Kanchwala, 58 vjeç, një drejtor programi IT, gjithashtu nga Cyrihu i bëri jehonë kësaj ndjenje: “Peizazhi i bukur”.

Një i anketuar anonim 46-vjeçar, i cili punon si Drejtues Tregtar i Konsumatorëve, shtjelloi: “Nuk ka asnjë thirrje për t’u kthyer në MB, kur keni kaq shumë natyrë dhe aktivitete në natyrë në pragun tuaj”.

Faktet mbështesin përgjigjet e tyre. Përveç mbi 300 vendpushimeve të skive, Zvicra ka 18 parqe të caktuara nën mbrojtjen kombëtare – me tre të tjera në zhvillim. Për më tepër, Zvicra ka katër zona të mbrojtura nga UNESCO si zona të Trashëgimisë Botërore në kategorinë e Natyrës. Këto përfshijnë Monte San Giorgio dhe Alpet Jungfrau-Aletsch.

Është një vend i sigurt

Nuk është çudi për shumë njerëz që Zvicra konsiderohet si një nga vendet më të sigurta në botë për të jetuar dhe punuar. Në vitin 2023, ajo zuri vendin e 10-të në renditjen e Indeksit Global të Paqes për vendet më të qëndrueshme dhe më të sigurta në botë, me një rezultat prej 1.339. Ajo u ngjit një vend lart për të hyrë në dhjetëshen e parë – edhe më mbresëlënëse në një kohë të pasigurisë globale në rritje. Është gjithashtu një nga tre vendet më të sigurta evropiane për nga shkalla e vrasjeve për 100,000, duke ardhur në 0.5.

E pa habitshme, gjithashtu, ishte se kjo u citua nga lexuesit si një arsye që ata donin të dilnin në pension në vend.

Kevin Smith, 67 vjeç, një inxhinier i hapësirës ajrore që punon në Nidwalden tha: “Zvicra është një vend i sigurt dhe ekonomikisht i qëndrueshëm”.

Një i anketuar 56-vjeçar anonim që jeton në Villars shtoi: “Më pak grindje politike dhe polarizim sesa në SHBA”.

Benjamin Amoyaw-Duah, 40 vjeç, një operator makinerie nga Opfikon u përgjigj se “Siguria dhe mungesa e korrupsionit” ndikuan në vendimin e tij për të qëndruar.

“Sigurimi” ka qenë edhe përgjigja e Trevor Kilbey, 77 vjeç, banues në Wettingen dhe tashmë në pension.

Ka një sistem të shkëlqyer shëndetësor

Shumë të anketuar përmendën gjithashtu sistemin shëndetësor të Zvicrës si një arsye për dëshirën për të qëndruar.

“Një sistem shëndetësor i klasit të parë dhe stabilitet politik” ishte përgjigja e dhënë nga Damir Lovrinov, 64 vjeç, një konsulent transporti që jeton në Haute-Nendaz, Valais.

Të anketuarit anonym kanë deklaruar gjithashtu se “Një sistem i mirë i kujdesit shëndetësor” dhe “Kujdes shëndetësor dhe një sistem i mirë i transportit publik” janë ndër arsyet themelore pse ata po planifikojnë të qëndrojnë.

Nicholas, një bankier 47-vjeçar nga Cyrihu, citoi konkretisht: “Cilësia e mjekësisë”.

Sipas Indeksit Global të Prosperitetit 2024, ata kanë një pikë: Zvicra përfshihet në dhjetë sistemet më të mira të kujdesit shëndetësor në think-tank, Instituti Legatum, Indeksi Global i Prosperitetit 2023, siç tregohet nga cilësia dhe kujdesi shëndetësor në Evropë. Vendi gjithashtu zuri vendin e parë në Indeksin Botëror të Inovacionit të Kujdesit Shëndetësor 2022.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here