Vezët konsiderohen si një superushqim për arsye të mira. Edhe pse të vogla dhe të shijshme, vezët janë një ushqim shumë i shëndetshëm i pasur me një sërë makro dhe mikro-ushqyesish, duke përfshirë proteina, acide yndyrore omega-3, vitaminë D, vitaminë B12 dhe më shumë.

Inflacioni dhe rritja e përgjithshme e çmimeve të ushqimeve i kanë bërë ato të çmuara. Thënë kjo, të gjithë ndonjëherë pyesim veten se sa kohë qëndrojnë të freskëta vezët dhe si mund ta dalloni nëse ato janë bërë keq? Vazhdoni të lexoni për të mësuar se si të dalloni nëse vezët në frigoriferin tuaj kanë kaluar datën e skadencës, përcjell Fol Drejt.

Sa kohë zgjasin vezët?
Në varësi të prodhuesit, një nga dy hurmat mund të gjendet në kutitë e vezëve, gjë që do t’ju ndihmojë të zbuloni se kur mund t’i konsideroni të freskëta. Opsioni i parë është që data në të cilën janë paketuar vezët të shënohet në paketimin e vezëve dhe e dyta është që prodhuesi të ketë shkruar tashmë datën e skadencës, kështu që nuk duhet të llogarisni. Për më tepër, është shumë e rëndësishme që të lexoni me kujdes se çfarë shkruhet pranë datës në kutinë e vezëve, në mënyrë që të mos ketë konfuzion.

Nëse keni vezë të shënuara me datë paketimi, konsiderojini ato të freskëta edhe për katër javë pas kësaj date dhe nëse shkruan datën e zakonshme të skadencës, përpiquni t’i përdorni para kësaj date.

Edhe pse koha është një tregues i dobishëm i freskisë, është e rëndësishme të theksohet se vezët nuk janë domosdoshmërisht të prishura pas datës së skadencës. Për fat të mirë, nuk keni pse t’i hidhni ato ose të rrezikoni sëmundje për ta kontrolluar atë. Në vijim ju paraqesim disa truke të dobishme me të cilat mund të përcaktoni lehtësisht freskinë e vezëve që keni kohë që i keni në shtëpi, thuhet. Qendra Shëndetësore .

Si do ta kuptoni nëse vezët janë të prishura?

Para se të blini një kuti me vezë, hapeni atë dhe kontrolloni për të çara në lëvozhgën. Edhe nëse shihni një çarje të vogël, aq të hollë sa qime, në sipërfaqen e jashtme të vezës, zgjidhni një paketë tjetër në vend të saj. Shenja të tjera të dukshme që vezët janë ndoshta të këqija janë një lëvozhgë e rrëshqitshme ose pluhur.

Ju gjithashtu mund të kontrolloni freskinë e një veze duke testuar lëvizjen e saj. Nëse një vezë e papërpunuar noton në një tas të mbushur me ujë të ftohtë, ka shumë mundësi që ajo të jetë e vjetër. Edhe pse kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se nuk është e ngrënshme.

Ndoshta mënyra më e lehtë dhe më e besueshme për të kuptuar nëse vezët janë ende të mira apo nëse kanë shkuar keq është t’i nuhasni ato. Qofshin të gatuara apo të papërpunuara, vezët e kalbura kanë një erë të theksuar squfuri. Nëse vezët kanë erë të çuditshme dhe tashmë kanë skaduar, është padyshim koha për t’i hedhur ato.

Këshilla për mbajtjen e vezëve të freskëta

Pasi të keni sjellë vezët nga dyqani, vendosini në frigorifer sa më shpejt të jetë e mundur. Asnjëherë mos i lini në temperaturën e dhomës për më shumë se dy orë.

Shmangni vendosjen e vezëve në derën e frigoriferit. Kjo jo vetëm që i bën ato të ekspozuara ndaj thyerjes, por kjo pjesë e frigoriferit ka edhe një temperaturë pak më të lartë se pjesa tjetër, e cila mund të përshpejtojë prishjen e vezëve dhe në të njëjtën kohë të ulë cilësinë e tyre.

Mbajini vezët në kutinë e kartonit në të cilën kanë mbërritur. Këto kontejnerë janë krijuar për të minimizuar humbjen e ujit dhe për të reduktuar thithjen e aromave të ushqimit në frigoriferin tuaj.

Nëse dëshironi të ruani freskinë e vezëve sa më gjatë, mbajini në pjesën e pasme të frigoriferit, ku është më i ftohti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here