Sipas hulumtimeve të reja, ngrënia e rregullt e makaronave nuk çon në shtim në peshë. Në fakt, mund të jetë një pjesë integrale e një diete të shëndetshme dhe të ndihmojë në humbjen e peshës.

“Makaronat janë një karbohidrat bazë në shumë kultura, por ato janë të lidhura me mbipeshën dhe obezitetin për shkak të pozicionit të tyre si një karbohidrat i rafinuar”, shkruajnë nutricionistët Lisa Sanders dhe Joanne Slavin në një studim të botuar në MDPI, përcjell Fol Drejt.

Nutricionistët analizuan 38 studime të publikuara që shikonin marrjen e makaronave dhe peshën trupore tek të rriturit dhe fëmijët dhe zbuluan se “modelet dietike të pasura me makarona në përgjithësi nuk ishin të lidhura me shanset për të qenë mbipeshë ose obezë ose ishin të lidhura në mënyrë të kundërt”.

Me fjalë të tjera, ata nuk gjetën asnjë lidhje midis sasisë së makaronave që konsumonin njerëzit dhe shanset e tyre për të qenë mbipeshë, raporton The Sun.

Në fakt, një nga studimet që ata studiuan madje sugjeroi se “makaronat mund të përfshihen në një dietë të shëndetshme dhe nuk kontribuojnë në shtimin e peshës ose parandalimin e humbjes së peshës”, shkruan dietologët.

Ata shikuan vetëm të dhënat në lidhje me makaronat e bardha të thjeshta, jo makaronat me miell integral ose pa gluten dhe petë me vezë ose oriz.

Makaronat marrin një raport të keq sepse janë një karbohidrat i bardhë, që përgjithësisht konsiderohet të jetë i ulët në lëndë ushqyese dhe fibra, dhe ka një indeks të lartë glicemik.

Ky hulumtim ka treguar se makaronat vendosen padrejtësisht në të njëjtën shportë me përbërës si buka e bardhë, orizi dhe patatet.

“Studimet klinike tregojnë vazhdimisht se makaronat kanë një përgjigje më të ulët glicemike në krahasim me ushqimet e ngjashme me niseshte, si orizi, patatet, buka dhe petët”, shkruan ata.

Mënyra se si i gatuani dhe i servirni makaronat mund të ndikojë më shumë në belin tuaj sesa në vetë ushqimin, sugjerojnë dietologët.

Gatimi i makaronave ndryshon strukturën e niseshtës për ta bërë më të lehtë tretjen.

Sipas dr. Sipas Tracey Robertson, një studiuese në Departamentin e Shkencave të Ushqyerjes në Universitetin e Surrey-t, ju duhet të gatuani makarona al dente.

Kjo ruan një pjesë të niseshtës rezistente në makaronat e paziera, e cila është më e vështirë për sistemin tretës të shpërbëhet në glukozë, dhe për këtë arsye ka më pak gjasa të ndikojë në nivelin e sheqerit në gjak.

Një sallatë e ftohtë me makarona, tha Robertson, i jep makaronave kohë për t’u riorganizuar në niseshte rezistente, duke ulur indeksin e saj glicemik edhe nëse i keni gatuar shumë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here