Një bashkëpunim i guximshëm midis gjenetistëve dhe konservatorëve planifikon të rikthejë dodo-n e zhdukur dhe ta rifusë atë në habitatin e tij dikur vendas në Mauritani.

Kompania e bioteknologjisë dhe inxhinierisë gjenetike me bazë në SHBA, Colossal Biosciences, e cila po ndjek “zhdukjen” e specieve të shumta, duke përfshirë mamuthin e leshtë, ka hyrë në një partneritet me Fondacionin “Mauritian Wildlife” për të gjetur një vend të përshtatshëm për zogjtë e mëdhenj që nuk fluturojnë.

Dodo është zhdukur që nga viti 1681. Një kombinim i grabitqarëve dhe kafshët e futura nga njerëzit çoi në rënien e tij dhe më pas zhdukjen. Por sipas partnerëve, kthimi i tij në Mauritani mund të përfitojë mjedisin e afërt të dodos dhe specie të tjera. “Colossal” fillimisht njoftoi synimin për të ringjallur dodon në janar 2023. Se kur do të jetë në gjendje ta bëjë këtë mbetet e paqartë, por detaje të reja në lidhje me mënyrën se si planifikon të rikrijojë speciet janë zbuluar.

Gjenomi i plotë i dodos është renditur nga Beth Shapiro, paleogjenetisti kryesor në Colossal. Përveç kësaj, kompania thotë se tani ka sekuencuar gjenomin e diamantit, një i afërm i zhdukur i dodos nga ishulli Rodrigues, afër Mauritanisë dhe pëllumbit Nicobar, i afërmi më i afërt i gjallë i dodos, i cili banon në ishujt në Azinë Juglindore që përfshin Oqeani Indian dhe Paqësor.

Gjenetikët në “Colossal” kanë gjetur se qelizat që veprojnë si pararendës për vezoret ose testikujt në pëllumbin Nicobar mund të rriten me sukses në një embrion pule. Ata tani po hulumtojnë për të parë nëse këto qeliza (të quajtura qeliza germinale primordiale, ose PGC) mund të shndërrohen në spermë dhe vezë. Ky është një hap jetik në krijimin e kafshëve të hibridizuara përmes riprodhimit. Shkencëtarët kanë prezantuar më parë PGC për të krijuar një pulë të lindur nga një rosë – për të cilën një embrioni rose u injektua me PGC pule, duke prodhuar një rosë të rritur me spermën e një gjeli. Më pas u rrit me një pulë, e cila lindi një zogth.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here