Lakuriqët e natës kanë qenë prej kohësh ata të çuditshëm midis gjitarëve. Ata janë të vetmet krijesa në këtë degë të mbretërisë së kafshëve të afta të fluturojnë me fuqi.

Tani studiuesit thonë se kanë zbuluar një tipar tjetër unik, se si lakuriqi i natës me serotinë mund të jetë gjitari i parë i njohur që çiftëzohet pa përdorur depërtim.

Të njohura edhe me emrin shkencor Eptesicus serotinus, lakuriqët serotinë çiftëzohen duke prekur së bashku organet e tyre gjenitale. Lakuriku mashkull përdor penisin e tij më shumë si një krah për të lëvizur një membranë mbrojtëse larg vulvës së lakuriqit femëror, sipas një studimi të botuar të hënën në revistën Current Biology.

Lakuriqët e natës kanë biologji riprodhuese “të pabesueshme” që ka qenë e vështirë për t’u studiuar duke pasur parasysh natyrën e natës dhe të fshehtë të shumë llojeve të lakuriqëve të natës, tha bashkautori i studimit Nicolas Fasel, një specialist i lakuriqëve në Universitetin e Lozanës në Zvicër.

“Shumicën e kohës do t’i shihni kurrizin e tyre në mur dhe nuk e shihni se çfarë po ndodh realisht përpara,” tha ai. Megjithatë, falë përpjekjeve të një të apasionuari holandez të lakuriqëve të natës, i cili vendosi 18 kamera video në një kishë në Holandë që ishte shtëpia e një kolonie të lakuriqëve të serotinës, Fasel dhe kolegët e tij ishin në gjendje të analizonin 93 ngjarje çiftëzimi në detaje. Videoja e katër ngjarjeve shtesë të çiftëzimit që përfshinin të njëjtën specie erdhi nga bashkëpunëtorët në një qendër shpëtimi dhe rehabilitimi lakuriqësh në Ukrainë.

“Ju mund ta shihni vërtet kopulimin dhe të shihni se penisi nuk po futet brenda,” tha Fasel. Pamjet treguan se gjysma e episodeve të regjistruara të çiftëzimit zgjatën më pak se 53 minuta, ndërsa në një rast një palë lakuriqësh natën qëndruan së bashku në një përqafim çift për më shumë se 12 orë. Sjellja është e ngjashme me një “puthje cloacal”, një mënyrë çiftëzimi që përdoret nga shumë zogj. Ajo që Fasel dhe kolegët e tij vëzhguan në video mund të zgjidhin një enigmë të gjatë në lidhje me biologjinë riprodhuese të kësaj specie lakuriqësh nate dhe të tjerëve në të njëjtën familje.

Organet gjenitale të papërputhshme

Penisi i lakuriqit mashkull është rreth shtatë herë më i gjatë se vagina e homologes së tij femërore dhe ka një kokë në formë zemre që është shtatë herë më e gjerë se hapja vaginale. Këto janë tipare që duket se e bëjnë seksin depërtues të vështirë, nëse jo të pamundur, vuri në dukje Fasel. Teri Orr, një asistent profesore dhe specialiste në sistemet riprodhuese të lakuriqëve në Universitetin Shtetëror të Nju Meksikos, tha se fillimisht ishte “e habitur” kur pa se meshkujt mund të përdorin organet e tyre gjenitale si “krah kopulues” dhe “ndoshta po transferojnë spermën ashtu siç bëjnë zogjtë. ” Orr nuk ishte i përfshirë në studim.

“Lakuriqët e natës përdorin uropataginë e tyre (membranat e bishtit) në shumë mënyra unike, si rrjetat e peshkimit, për të kapur të vegjlit gjatë lindjes e kështu me radhë dhe kështu ata janë të dobishëm në shumë mënyra, por ndoshta një pengesë gjatë çiftëzimit,” tha Orr.

“Unë pajtohem që mashkulli i kësaj specie mund të përdorë organet e tij gjenitale për të lundruar në bishtin e femrës, por ka disa gjëra kryesore që duhen zgjidhur,” shtoi ajo përmes emailit. “Për një: si transferohet saktësisht sperma dhe për një tjetër çfarë po bën femra në këtë çift?” Sjellja e lakuriqit të natës serotine të raportuar në letër është “e çuditshme dhe unike” nëse është e vërtetë, tha Alan Dixson, një profesor i biologjisë në Universitetin Victoria të Ëellington në Zelandën e Re dhe autor i librit të vitit 2021 “Seksualiteti i gjitarëve: Akti i çiftëzimit”. dhe Evolucioni i Riprodhimit.” Megjithatë, sipas tij, studiuesit nuk kishin ofruar prova të mjaftueshme për të mbështetur pretendimin e tyre të pazakontë, shtoi Dixson, i cili gjithashtu nuk ishte pjesë e studimit.

‘Pyetje e hapur’

Bashkautorja e studimit Susanne Holtze, një shkencëtare e lartë në Institutin Leibniz për Kërkimin e Kopshtit Zoologjik dhe Kafshëve të Egra në Berlin, pranoi se ata nuk kishin qenë në gjendje të vërtetonin përfundimisht transferimin e spermës nga lakuriqët mashkull në femra dhe tha se kjo do të jetë një fokus i kërkimeve të ardhshme.

“Është pak pyetje e hapur se si sperma e tyre futet në traktin riprodhues të femrës. Mund të jetë se ka një lloj thithjeje të përfshirë. Ne nuk mund t’i përgjigjemi plotësisht këtij mekanizmi”, tha ajo. Holtze, e specializuar në riprodhimin e asistuar te kafshët, tha se informacioni që ata zbuluan gjatë studimit do të ndihmonte në punën e saj për të gjetur një mënyrë për të mbarësuar artificialisht lakuriqët e natës. “Ka më shumë se 1000 lloje lakuriqësh nate dhe shumë prej tyre janë gjithashtu të rrezikuara, tha ajo. “Deri më tani, nuk është krijuar një strategji e mjaftueshme për riprodhimin e asistuar.”

Orr, specialistja e lakuriqëve të natës në Universitetin Shtetëror të Nju Meksikos, tha se studimi do të informonte punën e laboratorit të saj mbi riprodhimin e lakuriqëve të natës dhe nëse sjellja e pazakontë riprodhuese ka ndonjë implikim për të kuptuar infertilitetin njerëzor. “Lakuriqët e natës bëjnë shumë gjëra ekstreme gjatë riprodhimit nga ruajtja e spermës deri tek zgjatja e kohëzgjatjes së shtatzënisë,” shpjegoi ajo. Ka pak biologë të lakuriqëve të natës dhe shumica priren të përqendrohen në aspektet më të dukshme por ende magjepsëse të biologjisë së lakuriqëve të natës, si fluturimi dhe ekolokimi, “në vend të asaj që lakuriqët po bëjnë ‘pas dyerve të mbyllura’”, tha Orr.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here