Marsi “fqinji” i Tokës është i padukshëm në qiellin e natës që nga e shtuna për shkak të një lidhjeje diellore dhe ky fenomen do të ndërpresë plotësisht komunikimin që agjencitë hapësinore kanë me roverët e tyre në Planetin e Kuq për disa ditë.

Mesatarisht, çdo 25 muaj Dielli e vendos veten si një pengesë midis Marsit dhe Tokës dhe këtë herë do të bllokojë komunikimin midis planetëve deri në fillim të dhjetorit.

Lidhja diellore ndikon edhe në punën e ekspertëve të NASA-s, të cilët duhet t’u jepnin udhëzime roverëve të tyre paraprakisht, në mënyrë që të mos bënin një pushim shumë të gjatë gjatë periudhës së ndërprerjes së komunikimit.

“Është e pamundur të parashikohet se çfarë informacioni mund të humbasë për shkak të ndërhyrjes nga grimcat e ngarkuara nga Dielli dhe ky informacion i humbur mund të rrezikojë potencialisht performancën e anijes. Prandaj, para bashkimit diellor, inxhinierët dërgojnë udhëzime për dy javë dhe presin”, thotë NASA, siç raportohet nga “Science Alert” . Gjatë periudhës së lidhjes, është e vështirë dhe nganjëherë e pamundur të shkëmbehet informacion, si midis orbiterëve të Marsit ashtu edhe ndërmjet roverëve në stacione sipërfaqësore dhe tokësore, sepse korona diellore, ose më rrallë – disku i Diellit, ndërhyn me radio- komunikimin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here