Shkencëtarët amerikanë besojnë se të dëgjuarit zërin e nënës prodhon të njëjtin efekt kundër stresit tek vajza e saj si kontakti fizik, si për shembull një përqafim ose një krah rreth shpatullës.

Në një studim që do t’i dërgojë kompanitë telefonike , studiuesit zbuluan se telefonatat e nënave lëshuan nivele të ngjashme të hormonit të lidhjes sociale oksitocinë tek vajzat si kur ato ishin në afërsi. Duke shkruar në revistën Proceedings of the Royal Society B, shkencëtarët raportojnë se si ata me qëllim ngritën nivelet e stresit të 61 vajzave të moshës shtatë deri në 12 vjeç. Fëmijëve iu desh të bënin një fjalim të improvizuar dhe të zgjidhnin probleme matematikore përpara të huajve. Kjo i nxiti zemrat e tyre dhe nivelet e kortizolit të hormonit të stresit u rritën.

Më pas, vajzat u ndanë në tre grupe, njëri u ngushëllua nga kontakti fizik me nënat e tyre, tjetri nga telefonatat nga nënat e tyre dhe i treti duke parë një film të konsideruar emocionalisht neutral, “Marshi i Penguinëve”.

Oksitocina u rrit në nivele të ngjashme në dy grupet e para dhe nuk u rrit në të tretën, zbuluan testet e pështymës dhe urinës. Ndërsa prania e këtij hormoni rritej, kortizoli u zbeh.

“Fëmijët që arritën të ndërveprojnë me nënat e tyre kishin pothuajse të njëjtën përgjigje hormonale, pavarësisht nëse ndërvepruan personalisht ose përmes telefonit.

“U kuptua se çlirimi i oksitocinës në kontekstin e lidhjes sociale zakonisht kërkonte kontakt fizik. Por është e qartë nga këto rezultate se zëri i një nëne mund të ketë të njëjtin efekt si një përqafim, edhe nëse ajo nuk qëndron aty.”

Vajzat u përdorën në studim sepse reagimet e oksitocinës janë më të forta tek femrat sesa tek meshkujt. Tek gratë e rritura, hormoni luan një rol në lindje, përgatitjen për lindje dhe ushqyerjen me gji.

Ekspertët besojnë se mund të ketë një arsye evolucionare për përgjigje të tjera. Një mashkull i kërcënuar është i lirë të zgjedhë midis “luftës ose ikjes”, por kjo mund të mos jetë aq e lehtë për një femër që është shtatzënë ose që kujdeset për pasardhësit. Mund të ndodhë që femrat të lehtësojnë stresin duke bërë paqen.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here