Mishi është një element kryesor në shumë dieta në mbarë botën, duke siguruar një burim të vlefshëm proteinash dhe lëndësh ushqyese thelbësore.

Megjithatë, lloji i mishit dhe mënyra e përgatitjes së tij mund të kenë një ndikim të rëndësishëm në shëndetin tonë, veçanërisht në lidhje me inflamacionin dhe kontrollin e peshës.

Disa mishra, veçanërisht ato të përpunuara, mund të kontribuojnë në inflamacion në trup dhe potencialisht të çojnë në shtim në peshë nëse konsumohen rregullisht.

Kezia Joy, MD, zbuloi tre mishrat më të këqij kur bëhet fjalë për inflamacionin dhe shtimin në peshë. Joy zbuloi se mishi i përpunuar, mishi i kuq dhe mishi i rritur në mënyrë konvencionale janë tre fajtorët më të këqij për përkeqësimin e inflamacionit dhe për të kontribuar në shtimin e peshës.

Mishi i përpunuar

Mishi i përpunuar, si proshuta, hot dogët, salçiçet dhe mishrat e ushqimit, janë lidhur me efekte negative shëndetësore, veçanërisht inflamacion dhe shtim në peshë. Këto produkte të mishit janë shpesh të larta në yndyrë të ngopur, natrium dhe aditivë si konservues dhe nitrate, të cilat mund të kontribuojnë në inflamacionin kronik në trup.

“Sulçiqe, proshutë, hot dog dhe ushqime të pjekura, të tymosura ose të kripura shpesh përmbajnë nivele të larta të yndyrave të ngopura, si dhe aditivë të tillë si nitratet, të cilat mund të kontribuojnë në inflamacion. “Mishi i përpunuar është gjithashtu i lartë në kalori dhe kripë, gjë që mund të çojë në shtim në peshë dhe presion të lartë të gjakut”, thotë Joy.

Ajo shton gjithashtu se këto lloj mishi janë të pasura me yndyra të ngopura, të cilat mund të çojnë në obezitet dhe inflamacion sistemik.

Mishi i kuq

Edhe pse mishi i kuq është një burim i vlefshëm i lëndëve ushqyese esenciale si hekuri dhe proteinat, konsumimi i tepërt, veçanërisht ushqimi me yndyrë, është lidhur me probleme shëndetësore. Përveç kësaj, mishi i kuq është i pasur me kalori, gjë që e bën më të lehtë mbingrënien, gjë që mund të çojë në shtim në peshë.

Joy thotë se pjesët yndyrore të mishit të kuq (si ribeye dhe biftekët T ) dhe mishi i grirë me yndyrë të lartë mund të nxisin inflamacionin dhe shtimin në peshë kur konsumohen me tepricë. Ato janë të pasura me yndyra të ngopura, të cilat mund të rrisin nivelin e kolesterolit të keq (LDL) dhe të kontribuojnë në zhvillimin e sëmundjeve të zemrës. Disa kërkime sugjerojnë gjithashtu se një përbërës i quajtur neu5gc, i gjetur në mishin e kuq, mund të shkaktojë inflamacion.

Mish i rritur në mënyrë konvencionale

Mishi i rritur në mënyrë konvencionale, i cili prodhohet duke përdorur metoda konvencionale të bujqësisë, shpesh përfshin përdorimin e antibiotikëve, hormoneve dhe kushteve të mbipopulluara të jetesës për bagëtinë. Këto praktika mund të çojnë në mish që mund të përmbajë antibiotikë dhe hormone të mbetur, të cilat mund të prishin ekuilibrin natyral hormonal të trupit dhe potencialisht të kontribuojnë në inflamacion.

Joy e shtjellon këtë dhe shpjegon pse ngrënia e këtij lloji të mishit mund të dëmtojë shëndetin tonë.

“Ato shpesh vijnë nga kafshë të rritura në operacione të ushqyerjes së kafshëve të kufizuara (CAFO). Ata zakonisht ushqehen me ushqime që janë të pasura me acide yndyrore omega-6 dhe mund të përmbajnë antibiotikë dhe hormone. Një çekuilibër i acideve yndyrore omega-6 dhe omega-3 mund të nxisë inflamacionin në trup. “Përdorimi i antibiotikëve dhe hormoneve gjithashtu mund të ketë pasoja të ndryshme shëndetësore, duke përfshirë disbalancat hormonale që mund të kontribuojnë potencialisht në shtimin e peshës”, shton ajo.

Ajo shton se këta faktorë mund të prishin mikrobiomën e zorrëve dhe ekuilibrin hormonal, duke rezultuar potencialisht në inflamacion dhe shtim në peshë.

Sigurisht, ka alternativa shumë më të shëndetshme për një mish të tillë që jo vetëm sigurojnë lëndë ushqyese thelbësore, por ofrojnë edhe një shije të këndshme. Joy sugjeron mish pa yndyrë, peshk yndyror si salmoni, skumbri dhe sardelet, dhe proteina me bazë bimore si fasulet, tofu dhe tempeh.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here