E ashtuquajtura drita e dukshme me energji të lartë (HEV), e njohur zakonisht si drita blu, e emetuar nga pajisjet dixhitale si telefonat inteligjentë, kompjuterët dhe televizorët, është bërë e përhapur në jetën tonë.

Megjithëse është i nevojshëm për komunikimin dhe punën e përditshme, ekspozimi afatgjatë ndaj dritës blu HEV mund të ketë efekte potencialisht të dëmshme në sy dhe lëkurë. Ja pse është e rëndësishme të dini se çfarë është dhe si mund të mbroni veten.

Efektet e dëmshme të dritës blu HEV në sy

Lodhja e syve : Vështrimi i shikimit në ekranet e pajisjes dixhitale për periudha të gjata kohore mund të shkaktojë lodhje të syve. Drita blu HEV ka energji të lartë dhe shpërndahet më shpejt, gjë që mund të rrisë tendosjen e syve kur fokusohet.

Pagjumësia : Ekspozimi ndaj dritës blu para gjumit mund të prishë ciklin natyral të gjumit duke penguar prodhimin e melatoninës, hormonit që rregullon gjumin. Kjo mund të shkaktojë pagjumësi dhe cilësi më të dobët të gjumit.

Efektet e dëmshme të dritës blu HEV në lëkurë

Foto-plakja : Ekspozimi afatgjatë ndaj dritës blu HEV mund të kontribuojë në procesin e foto-plakjes, pra plakjen e parakohshme të lëkurës. Kjo manifestohet në formën e rrudhave, njollave të errëta dhe humbjes së elasticitetit të lëkurës.

Rritja e rrezikut të dëmtimit të lëkurës : Drita blu HEV mund të rrisë stresin oksidativ në epidermë, gjë që mund të çojë në dëmtimin e ADN-së dhe të rrisë rrezikun e kancerit të lëkurës.

Si të mbroheni?

Filtrat e ekranit : Vendosja e filtrave në ekranet e pajisjes mund të reduktojë emetimin e dritës blu dhe të lehtësojë shikimin, duke reduktuar kështu tendosjen e syve.

Reduktoni kohën para ekranit : Menaxhimi i duhur i kohës tuaj të kaluar para pajisjeve dixhitale mund të zvogëlojë ekspozimin tuaj ndaj dritës blu dhe të ndihmojë sytë dhe lëkurën tuaj të rikuperohen.

Modaliteti i ekranit të natës : Shumë pajisje kanë një modalitet nate që redukton automatikisht emetimin e dritës blu në mbrëmje për t’ju ndihmuar të flini.

Përdorimi i një kremi mbrojtës : Kremrat që përmbajnë antioksidantë mund të ndihmojnë në mbrojtjen e lëkurës nga stresi oksidativ dhe dëmtimi i shkaktuar nga drita blu HEV.

Syze mbrojtëse nga drita blu : Ka syze me veshje speciale që filtrojnë dritën blu HEV dhe zvogëlojnë dëmtimin e saj në sy. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here