Udhëtim në historinë e hershme Palestinë –Izrael dhe beteja e tyre e gjatë për identitet e sovranitet.

Konflikti historik midis Palestinës dhe Izraelit, i cili u përshkallëzua në luftën e fundit dhe aktuale të dhunës së 7 tetorit e që shkaktoi mijëra viktima nga të dyja palët.

Gjithçka fillon me një analizë të grupit të Hamasit, duke theksuar origjinën, ideologjinë dhe qëllimin e tij të perceptuar për të shkatërruar Izraelin .

Në këtë përmbledhje kujtohen luftërat dhe konfrontimet e shumta midis Izraelit dhe Hamasit gjatë viteve të fundit, veçanërisht në Rripin e Gazës, duke rezultuar në viktima të konsiderueshme civile nga të dyja anët.

Në këtë kronikë historike dhe komplekse të rajonit, përfshihen edhe lëvizjet etno-nacionaliste dhe prezenca e britanikëve në zonë para viteve 45 .

Deklarata Balfour dhe fluksi i mëvonshëm i emigrantëve hebrenj në Palestinë, janë përmendur si faktor që kanë çuar tensione të larta midis arabëve dhe kolonëve hebrenj.

Propozimi i Kombeve të Bashkuara për një zgjidhje mes dy shteteve, i cili u pranua nga Shtetet e Bashkuara, por u refuzua nga disa popullsi myslimane, përfundimisht çoi në krijimin e Shtetit të Izraelit në vitin 1948, duke intensifikuar armiqësitë në rajon.

Gjithashtu theks të veçantë i kushtohet luftës së vazhdueshme për pushtet mbi territorin e Rripit të Gazës, duke ndikuar në ngritjen e Hamasit si një grup radikal islamik.

Në thelb, kjo përmbledhje ofron një pasqyrë gjithëpërfshirëse të faktorëve kompleksë historikë, politikë dhe fetarë që kanë kontribuar në konfliktin e vazhdueshëm midis Palestinës dhe Izraelit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here