Ka disa miliardë planetë jashtë sistemit tonë, por cili është më i madhi i njohur deri më tani?

Në dekadat e fundit, studimi i universit dhe sekreteve të tij ka pësuar një revolucion të vërtetë.

Para së gjithash, duhet theksuar se shkencëtarët, kur përcaktojnë madhësinë e një planeti, marrin parasysh dy masa: gjerësinë dhe masën e tij. Ato janë në fakt shumë të lidhura, edhe pse ndonjëherë nuk ka korrelacione të drejtpërdrejta.

Me fjalë të tjera, disa prej tyre mund të “fryhen” dhe të kenë diametra të mëdhenj, megjithëse masa e tyre është më e vogël se sa pritej.

Një shembull i vërtetë është HAT-P-67 b, një gjigant gazi, gjerësia e të cilit është pothuajse dy herë më e madhe dhe dendësia tre herë më e vogël se ajo e Jupiterit, transmeton Telegrafi.

Lista pas saj përfshin VASP-17 b, i cili është dy herë më i gjerë se Jupiteri, dhe KELT-9 b, i cili është 1.84 herë më i gjerë se gjigandi më i madh i gazit në sistemin tonë.

Kur bëhet fjalë për masën, gjërat bëhen pak më të komplikuara, kryesisht sepse atëherë do të pritej që planetët shkëmborë të fitonin këtu. Por universi është i pazakontë në shumë mënyra, kështu që planetët shkëmborë nuk janë as aq të rëndë sa gjigantët e gazit. Arsyeja: ndërsa rriten, grumbullojnë gazra dhe kthehen në gjigantë gazi me pjesë qendrore të bëra nga shkëmbinj.

Një shembull është HD 39091 b, i cili ka një masë rreth 12.3 herë më të madhe se ajo e Jupiterit, si dhe HD 106906 b me një masë të ngjashme. Prandaj, shkencëtarët pajtohen se ata janë dy planetët më të mëdhenj të njohur për momentin. /Telegrafi/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here