Rupofobia është frika patologjike, irracionale, e palogjikshme nga papastërtia , nga çdo gjë që nuk është higjienike, nga burimet e mundshme të kontaminimit . Kjo çon në një obsesion të vërtetë me pastrimin e çdo dhome ku jetoni, jo vetëm për shtëpinë tuaj. Termi rupofobia vjen nga greqishtja “rùpos” që do të thotë “ndyrësi” dhe “phóbos”, që do të thotë “frikë”. Kjo fobi nganjëherë quhet edhe mysophobia, ku “mysos” do të thotë pistë.

Simptomat e frikës nga papastërtia

Fobia shfaqet me neverinë dhe shqetësimin që ndjen kur përballet me idenë e papastërtisë, edhe në mungesë të saj. Ju mund të keni frikë të flini, të jetoni, të jeni në vende që nuk e dini se si janë pastruar, apo edhe thjesht të prekni njerëz të tjerë ose të prekeni, sepse mund të jetë potencialisht një mënyrë për të shkëmbyer mikrobe . Frika kthehet në tmerr, sepse çdo vend mund të jetë një burim pisllëku. Ju gjithashtu mund të përjetoni shqetësim, ankth, sulme paniku, djersitje të ftohta, rritje të rrahjeve të zemrës, gulçim, vështirësi në frymëmarrje, të përziera.

Simptoma të tjera të mundshme janë të qarat, të dridhurat, dhimbje koke, gulçim, të fikët, konfuzion mendor, dhimbje gjoksi, tension i muskujve. Në planin afatgjatë, të gjitha këto simptoma mund të rrezikojnë jetën e atyre që vuajnë nga kjo, edhe për sa i përket marrëdhënieve ndërpersonale apo punës.

Shkaqet

Shkaqet e rufobisë nuk njihen. Ka shumë faktorë të karakterit apo mjedisit, por edhe eksperiencave jetësore që mund të çojnë në shfaqjen e kësaj fobie. Personi mund të ketë përjetuar ngjarje traumatike, të ketë kujtime të dhimbshme, të ketë jetuar me pritshmëri shumë të larta: zakonisht këto fobi lindin nga pasiguria, vetëbesimi dhe vetëvlerësimi i ulët.

Çfarë duhet bërë

Me siguri personi që vuan nga rufobia duhet të ndjekë një rrugë me një psikoterapist në mënyrë që të jetë në gjendje të menaxhojë të gjithë ata stimuj të vazhdueshëm që shkaktojnë sulme ankthi . Terapia psikoterapeutike kognitive-sjellëse mund të jetë rruga e duhur, e kombinuar, vetëm nëse është e nevojshme, me trajtimin farmakologjik

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here