Arkeologët kanë zbuluar mbetjet e një fshati ndoshta 8,000-vjeçar të ndërtuar mbi një liqen të lashtë – fshati më i hershëm i njohur i çdo lloji në Evropë – në liqenin e Ohrit, i cili shtrihet në kufirin e Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut.

Janë gjetur qindra pemë që arkeologët besojnë se kanë formuar themelet e një fshati parahistorik.

Studiuesit nuk mund të vlerësojnë ende madhësinë origjinale të vendbanimit, por dhjetëra mijëra trungje të gjetura nën ujë tregojnë se fshati ishte relativisht i madh.

Albert Hafner, një arkeolog nga Universiteti i Bernës në Zvicër, i cili udhëhoqi gërmimet, tha për Live Science se zhytësit gjetën trungjet pranë fshatit shqiptar Lin në bregun perëndimor të liqenit të Ohrit.

Hafner udhëhoqi projektin EXPLO për disa vite, duke studiuar liqenet në Ballkan në kërkim të gjurmëve të kolonëve nga Anadolli, tani Turqia, në Evropë gati 8,000 vjet më parë. Ata konsiderohen të jenë njerëzit e parë që sollën bujqësinë në Evropë nga e gjithë Mesopotamia.

Profesor Hafner shpjegoi se shumë liqene të mëdhenj në rajonin e Ballkanit kishin gjurmë të qarta të migrimit të hershëm nga Anadolli.

“Gërmimet e fundit përdorin teknika të sofistikuara si datimi shumë i saktë i radiokarbonit dhe dendrokronologjia, të cilat mund të përcaktojnë se kur janë prerë trungjet duke parë unazat e pemëve,” tha Hafner për Live Science.

Njerëzit e lashtë ndoshta tërhiqeshin nga liqenet për ujin dhe bimët e tyre. Por pse njerëzit parahistorikë zgjodhën t’i ndërtonin shtëpitë e tyre mbi pirgje apo shtylla mbi një liqen apo moçal nuk është e qartë – edhe pse kjo praktikë mund të shihet në të gjithë Evropën, nga Ballkani në Balltik, shkruan TRT Balkan.

Hafner beson se në kushte normale do të ishte e lehtë të kalosh mes shtëpive me kanoe.

 “Por rrethimi i madh i thumbave prej druri tregon se fshati nganjëherë sulmohej,” tha ai, duke shtuar se shtëpitë mbi ujë ishin më të lehta për t’u mbrojtur.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here