SHENJA “S”

Sipas domethenies se vet simbolike, shume afer svastikes ka gene edhe simboli ne trajtën „S”.
Sipas mendimit te J. Dechelette-ut,
kjo shenje nuk eshte gje tjeter vegse vije e thyer giysme svastike. De. shmine per këte konstatim ky autor e gjenë ne disa unaza argjili te gietura n° Troje, ne tè cilat shenja „s” shndèrrohet n° spirale dhe svas-tika me vija te thyera. Per ta mbeshtetur kete mendim te vetin, Deche-lette-u e paraqet rastin e trupores së vogel t₴ Jupiterit t° gjetur ne Cha-telet, e cila i ka për atribute te veta diskun dhe nje varg varese ne forme tè germes,
‘”S”
“, qè jane te varura ne nje hallke.»
N° treven ilire shembullin me eklatant te këtij simboli e giejme bashke me spiralen, n° nje pèrmendore guri nga Nesactiumi (T. I, 4).” Duke marre parasysh funksionin sakral te objektit, te cilit i ka takuar ky gur, s’ka dyshim se edhe kjo shenje e kishte domethenien e simbo-lit religioz. Kete shenje e ndeshim poashtu edhe ne disa objekte te tjera.

Marre nga libri “Iliret, historia, jeta, kultura, simbolet e kultit” nga ALEKSANDER STIPCEVIQ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here