Vitamina B12 është e nevojshme për funksionimin normal të organizmit dhe mungesa e saj mund të sjellë pasoja të shumta të padëshiruara për shëndetin tonë.

Ka disa shkaqe që mund të çojnë në mungesën e kësaj vitamine, më e shpeshta prej të cilave është konsumimi i pamjaftueshëm i ushqimeve të pasura me vitaminë B12. Po kështu, mungesa e kësaj vitamine mund të shoqërohet me konsumimin e tepërt të alkoolit, shkruan Indian Express.

Siç shpjegon dietologia Naomi Newman-Beinhart, mungesa e vitaminës B12 nuk është gjithmonë gjëja më e lehtë për t’u zbuluar pasi shenjat paralajmëruese janë ndonjëherë shumë delikate. Megjithatë, ai shton se disa nga treguesit kryesorë përfshijnë lodhje të shtuar, rraskapitje, vështirësi në përqendrim, thonjtë e brishtë, ulçera problematike të lëkurës dhe gojës.

Simptoma të tjera mund të përfshijnë gjithashtu një ndjesi të pakëndshme shpimi gjilpërash në duar dhe këmbë dhe ndryshime të papritura të humorit, përcjell Index.hr.

Njerëzit që kanë probleme me mungesën e vitaminës B12 kanë gjithashtu një rrezik shumë më të lartë të problemeve të shëndetit mendor, kryesisht depresionit.

“Kërkimet kanë treguar se njerëzit me nivele të ulëta të vitaminës B12 kanë më shumë gjasa të luftojnë me mendime depresive sesa njerëzit që nuk përballen me mungesën e saj”, shton Newman-Beinhart.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here