Rreth 7.4 milionë njerëz marrin diagnoza të pasakta nga rreth 130 milionë vizita vjetore në departamentet e urgjencës spitalore në SHBA, sipas studimit të publikuar nga Agjencia e Departamentit të Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore të SHBA-së për Kërkimin dhe Cilësinë e Kujdesit Shëndetësor.

Kurse, rreth 370,000 pacientë mund të pësojnë dëmtime serioze.

Rreth 1 në 18 pacientë të urgjencës marrin një diagnozë të gabuar, me 1 në 50 që vuan nga një ngjarje negative dhe 1 në 350 vuan nga paaftësi e përhershme ose vdekje, sipas studimit për Universitetin Johns Hopkins. Studimi titullohet “Gabimet diagnostike në departamentin e urgjencës: Një rishikim sistematik”.

Arsyeja kryesore për një diagnozë të gabuar janë simptoma jo specifike, të buta, kalimtare ose atipike që mund të zbatohen për disa sëmundje, thotë studimi.

“Për një sëmundje të caktuar, simptomat jo specifike ose atipike rrisin gjasat e gabimit,” thotë studimi. Për shembull, “për goditje në tru, marramendja rrit shanset për një diagnozë të gabuar 14-fish mbi simptomat motorike, shkruan “Eat this”, transmeton Klankosova.tv.

“Ky është elefanti në dhomë që askush nuk po i kushton vëmendje,” thotë një nga autorët e studimit, Dr. David E. Newman-Toker, një neurolog në Universitetin Johns Hopkins dhe drejtor i Qendrës së Institutit Armstrong për Ekselencën Diagnostike.

Pesë diagnozat e gabuara të zakonshme

Pesë kushte përbëjnë 39 përqind të dëmeve serioze që vijnë nga diagnozat e gabuara, thotë studimi. Ato janë si më poshtë, në rend zbritës.

Sulmi në tru.

Infarkti i miokardit (sulmi në zemër).

Aneurizma ose diseksioni i aortës.

Kompresim ose lëndim i palcës kurrizore.

Tromboembolizmi venoz (trombozë gjaku në venë).

Mjekët i diagnostikojnë gabimisht goditjet në tru rreth 17 përqind të rasteve.

15 kushtet kryesore të keqdiagnostikuara përbëjnë 68 përqind të rasteve të dëmtimit serioz.

Madhësia e rrezikut

Nga 130 milionë vizitat e departamentit të urgjencës në SHBA në vit, 7.4 milionë pacientë ose 5.7 përqind janë të diagnostikuar gabimisht, thotë studimi.

Rreth 2.6 milionë, ose 2 përqind, pësojnë një ngjarje të padëshiruar si rezultat, dhe rreth 370,000, ose 0.3 përqind, vuajnë dëmtime serioze nga gabimi diagnostik.

Departamenti mesatar i urgjencës raporton rreth 25,000 vizita në vit; sipas raportit të studimit, ai do të kishte rreth 1400 gabime diagnostikuese, 500 ngjarje të padëshiruara diagnostikuese dhe 75 raste të dëmtimit serioz, duke përfshirë 50 vdekje, vlerëson studimi.

Kush është më i prekur

Seksi femëror dhe raca jo e bardhë shpesh shoqëroheshin me rritje të rëndësishme të rrezikut të diagnozës së gabuar (20 deri në 30 përqind), thotë studimi.

“Megjithëse këto pabarazi u demonstruan në mënyrë jokonsistente nëpër studime, të qenit grua ose pakicë racore ose etnike në përgjithësi nuk u gjet si “mbrojtës” ndaj diagnozës së gabuar (d.m.th., ishte neutrale në rastin më të mirë)”, zbuluan studiuesit.

Si të reagohet?

“Ndryshueshmëria e gjerë në normat e gabimeve diagnostikuese midis sëmundjeve, simptomave dhe spitaleve sugjeron që përmirësimi është i mundur,” përfundon studimi.

Meqenëse më shumë se dy të tretat e rasteve të dëmtimit serioz i atribuohen vetëm 15 sëmundjeve dhe lidhen me gabime njohëse, veçanërisht në rastet me manifestime atipike, është e mundur të adresohet diagnoza e duhur e këtyre sëmundjeve, thotë studimi.

“Duhen zgjidhje të shkallëzueshme për të përmirësuar proceset diagnostikuese pranë shtratit dhe këto duhet të synojnë paraqitjet klinike më të keqdiagnostikuara të sëmundjeve kryesore që shkaktojnë dëme serioze,” thotë studimi.

Ndryshimi i politikave të mëposhtme do të ishte një fillim, sugjeron studimi.

Standardizoni raportimin e rezultateve të matjeve dhe kërkimeve për të maksimizuar krahasueshmërinë e masave të gabimit diagnostik dhe dëmeve të lidhura me diagnozën e gabuar.

Formimi i një Paneli Kombëtar të Performancës Diagnostike për të gjurmuar performancën.

Përdorni financimin e kërkimit, llogaridhënien publike dhe reformat e pagesave për të lehtësuar zhvillimin dhe vendosjen e shpejtë të zgjidhjeve për të adresuar problemin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here