Shkruan Fahri Xharra

Sa të hidhura janë vendimet e ndryshme në botë kur për interesa të caktuar të mohojnë pasjen e asaj që vet natyra ta ka dhënë -Korfuzi .

Vetëm një shikim i thjeshtë i hartës së më sipërme , edhe nga një laik i kartografisë e kupton dhe e sheh që Korfuzi është një ishull që i takon Shqipërisë.

Shikoni hartën , dhe përcjellni lakoren pika-pika që e ndajnë kufirin tokësor dhe detar në mes të Shqipërisë dhe Greqisë – dhe ja Korfuzi “ qenka “ i Greqisë . Zemra të dhemb kur sheh kësi lloj “ ndarjesh “ gjeografike , të cilat edhe Zoti në qiell i shikon me habi !

“Gjetjet tregojnë se burimet antike kanë një kontradiktë në ato që ne po gjejmë në ujë. Brigjet e Ilirisë antike nuk kanë qenë të populluara vetëm nga popullsi pirate, por fakti që shumë anije tregtare po zbulohen pranë brigjeve me verë, vaj e produkte të tjera, tregon për një shkëmbim tregtar të Ilirisë me vendet e tjera të Mesdheut”. – fjala është për gjetjet nënujore të Kanalit të Korfuzit.

Gazetari dhe studiuesi Armand Plaka ka publikuar një gravurë të vitit 1879, botuar në një revistë finlandeze, që sipas tij tregon se dikur Evropa e njihte Kanalin e Korfuzit si Kanalin shqiptar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here