Kur diskutimi kthehet te parandalimi i kancerit të gjirit, ajo që ka më shumë rëndësi është diagnostikimi i hershëm dhe kontrollet e rregullta. Po aq e rëndësishme, megjithatë, është të edukoni siç duhet veten për faktorët e rrezikut dhe të dini se çfarë duhet të kujdeseni më shumë.

Sipas hulumtimeve të reja, shumë gra nuk e dinë se kur kanë gjoks të mbushur, shanset për të zhvilluar sëmundjen rriten. Në fakt, ky faktor i rrit gjasat me 1-4 herë.

Në hulumtim morën pjesë më shumë se 2300 gra, të cilat u pyetën se çfarë saktësisht dinin për lidhjen midis gjinjve të dendur dhe kancerit të gjirit, por edhe atë që konsideronin si faktorin më të rritur të rrezikut.

“Gratë që kanë gjoks shumë të mbushur kanë një rrezik më të lartë gjatë gjithë jetës për të zhvilluar kancer gjiri krahasuar me gratë me densitet të ulët mamografik”.

Rezultatet treguan se gratë prireshin ta konsideronin historinë familjare si faktorin më të fortë të rrezikut për kancerin e gjirit, ndërsa shumë pak e konsideronin dendësinë e gjirit “të dyshimtë”.

Indi i gjirit përbëhet nga gjëndrat e qumështit, kanalet e qumështit, indi mbështetës (indi i dendur i gjirit) dhe indi dhjamor (indi jo i dendur i gjirit). Kur ekzaminohen në mamografi, gratë me gjoks të dendur kanë më shumë inde të dendura se indet yndyrore. Në rastin e një gjoksi normal, në mamografi gjiri paraqitet i errët dhe i qartë. Një gji i dendur shfaqet si një zonë e bardhë, duke e bërë të vështirë për mjekun që të shohë qartë ndonjë lezion ose gungë brenda.

Pse gjinjtë e dendur rrisin rrezikun e kancerit të gjirit

Gjoksi i dendur do të thotë që gjëndra masive mbizotëron mbi yndyrën dhe kjo mund të ndodhë ose për shkak të ndërtimit ose për shkak të moshës së saj të re. Femrat me gjoks të dendur kanë avantazhin e një “gjiri busti”, por edhe problemin e ekzaminimit të vështirë të tij. Shumica e grave (mbi 50%) nën moshën 50 vjeç kanë gjoks të dendur mamografikisht.

Kanceri duket se rritet në zonat kur gjoksi është i mbushur. Kjo sugjeron një lidhje shkakësore, por lidhja e saktë nuk dihet. Hulumtimet gjithashtu sugjerojnë se gratë me gjoks të dendur kanë më shumë kanale dhe lobe. Kjo rrit rrezikun sepse kanceri shfaqet shpesh në këto zona.

Mamologu mund të rekomandojë gjithashtu një ekografi të gjirit që analizon indet, tomosintezën ose çdo test tjetër që ai e sheh të nevojshëm.

Ushtrimet e rregullta, një dietë e shëndetshme, shmangia e duhanit dhe kufizimi i marrjes së alkoolit janë disa nga mënyrat që mund të parandalojnë shfaqjen e kancerit të gjirit edhe nëse ka faktorë të rritur rreziku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here