Arkeologët në Norvegji njoftuan sot se kanë gjetur një mbishkrim runik që sipas tyre është më i vjetri në botë dhe ndoshta deri në 2000 vjet.

mbi të, të cilat mund të jenë shembulli më i hershëm i fjalëve të regjistruara në Skandinavi, tha Muzeu i Historisë Kulturore në Oslo, duke shtuar se ky ekzemplar është një nga mbishkrimet më të vjetra runike dhe më i vjetri gur runik në botë që mund të datohet.

“Ky zbulim na jep një pasqyrë të përdorimit runik në epokën e hershme të hekurit. Kjo është ndoshta një nga përpjekjet e para për të përdorur runat në Norvegji dhe Skandinavi në gur”, tha profesoresha e Universitetit të Oslos, Kristen Zilmer.

Runat janë zbuluar më parë në objekte të tjera, por jo në gur, dhe mbishkrimi më i vjetër runik i gjetur në Danimarkë është në një krehër kockash.

Guri runik u zbulua në vjeshtën e vitit 2021 gjatë gërmimit të një varri në Tirifjord, afër Oslos, në një rajon të njohur për vendet e tij monumentale arkeologjike, dhe objektet tregojnë se runat ishin ndoshta të gdhendura midis viteve 1 dhe 250.

Guri i gdhendur në rune do të ekspozohet për një muaj në Muzeun e Historisë Kulturore, i cili ka koleksionin më të madh të objekteve historike të Norvegjisë nga epoka e gurit deri në epokën moderne.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here